czwartek, 4 września 2014

Mini drożdżówki z jabłkami

Uwielbiam ciasto drożdżowe i wszystkie jego wariacje:
chleby, bułki, drożdżówki,ciasta, rogaliki itp.
Dziś zrobiłam mini drożdżówki z prażonymi jabłkami, rodzynkami i pyszną kruszonką. Na drugie śniadanie lub podwieczorek w sam raz.

SKŁADNIKI:(ok. 30 mini drożdżówek ;czas przygotowania ok.2 godziny)

  • 7 g drożdży instant (na 500 g mąki)
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wódki
  • 50 g roztopionego masła
  • 550 g - 600 g mąki
  • szczypta soli
JABŁKA:

  • 1 szklanka prażonych jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier do smaku

KRUSZONKA:


  • 50 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
Dodatkowo do posmarowania roztrzepane  żółtko + 2 łyżki śmietanki  

WYKONANIE:

Drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru. Pozostawić, aby lekko wyrosły.
Do średniej miski wsypać 500 g maki, pozostały cukier, sól, dodać żółtka, jajko, wlać resztę mleka i wódkę. Wyrabiać ciasto ok. 15 minut. Dodać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać , aż do jego wchłonięcia. Gdyby nam się bardzo kleiło do rąk dosypać resztę mąki. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Prażone jabłka wymieszać z cynamonem i ewentualnie dosłodzić.

Przygotować kruszonkę tj.do miseczki wsypać cukier i mąkę, dodać masło i wszystko rozdrobnić dokładnie w palcach.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na duży prostokąt(20/35 cm) o grubości 0,5 cm ,  podsypując spód mąką.
 Za pomocą radełka lub noża pokroić na kwadraty (7 x 7).
Na środek ułożyć po łyżeczce jabłek, skleić  przekątne rogi, posmarować roztrzepanym żółtkiem ze śmietanką i posypać hojnie kruszonką.
Układać na blaszce wyłożonej pergaminem zachowując pewien odstęp. Poczekać, aby jeszcze raz wyrosły. Piec w nagrzanym piekarniku w 180' C na złoty kolor ok. 20 minut.
Smacznego ;)


Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz