poniedziałek, 1 września 2014

Drożdżowa chałka z czekoladą


Przepyszny, drożdżowy placek z czekoladą. 
Doskonały na śniadanie czy podwieczorek. 
Polecam go również na piknik.

SKŁADNIKI:(duża keksówka ; czas przygotowania 2 godziny)

  • 150 g cukru
  • 2 jajka 
  • 2 żółtka
  • 50 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 600 g mąki
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 łyżki wódki

Dodatkowo:


  • 150 g czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

    • WYKONANIE:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać pół szklanki ciepłego mleka oraz wsypać 3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. 
Do dużej miski wsypać pozostały cukier, mąkę. Dodać dwa całe jajka, żółtka, mleko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Pod koniec wlać rozpuszczone  masło, wódkę i wyrabiać ciast do momentu połączenia się wszystkich składników.
Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte podzielić na 3 części, rozwałkować.
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną i cukrem. Posmarować rozwałkowane  placki, każdy zwinąć , potem spleść w warkocz i włożyć do wysmarowanej keksówki. Posmarować jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 40 minut.
Smacznego ;)




Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku


2 komentarze: