niedziela, 28 września 2014

Tort śmietanowo krówkowy z kruchego ciasta


Tort jest bardzo smaczny, choć trochę pracochłonny. Zrobiony jest z siedmiu kruchych placków przełożonych bitą śmietaną i masą krówkową każdy.
Należy przygotować go dzień wcześniej, aby kruche ciasto nabrało wilgoci w przeciwnym razie będzie twardy podczas krojenia.
Dekoracja zrobiona jest z rurek w czekoladzie i zwykłej czekolady deserowej.


SKŁADNIKI na tort o średnicy 30 cm(czas przygotowania ok.5 godzin + czas oczekiwania)

KRUCHE CIASTO:
  • 300 ml śmietany 22%
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • ok. 750-800 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka sody


KREM:

  • 1,5 l śmietany 30% dobrze schłodzonej
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 fix do ubijania śmierany


DO DEKORACJI:

  • 400 g masy krówkowej
  • 300 g rurek w czekoladzie
  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej (ostateczna ilość zależy od wielkości oraz szczegółów naszej dekoracji)

WYKONANIE:

Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie podzielić na 6 części. Każdą cienko rozwałkować podsypując maką.Za pomocą spodu od tortownicy lub talerza wyciąć idealnie okrągłe placki,ze skrawków zagnieść i uformować ostatni , siódmy placek. Piec na płaskiej blaszce, wyłożonej pergaminem na złoty kolor w 180'C przez ok. 15 minut. 
Chłodne ułożyć jeden na drugim. Ze wszystkich upieczonych  placków wybrać jeden  na wierzch tortu.

 Zimną śmietanę ubić mikserem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, uważając aby nie przebić. Odłożyć 1/4 do posmarowania boków i wierzchu, i wymieszać z  fixem. Zostawić w lodówce do momentu wykończenia tortu.
 Pierwszy placek posmarować z jednej strony ubitą śmietaną (3-4 łyżki). Drugi placek posmarować cienko masą krówkową i stroną posmarowaną przykleić do placka ze śmietaną. Powtórzyć czynność  z pozostałymi plackami. Wierzch ostatniego niczym nie smarujemy.
Posmarować boki tortu śmietaną z fixem zostawiając część do dekoracji i posmarowania wierzchu.
Przykleić rurki. Na wierzch tortu ułożyć pergaminowy krążek, dno tortownicy i delikatnie obciążyć np. książką. Wstawić na kilka godzin do lodówki aby się związał i nabrał wilgoci.
Następnie posmarować i wyrównać wierzch tortu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, wlać do pergaminowego rożka i odciąć malutki koniec.
Zmierzyć wysokość boku do dekoracji i obwód tortu. Dociąć odpowiednio szeroki pasek pergaminu, narysować ołówkiem nasz wzorek i rysować na odwrotnej stronie po widocznej linii rozpuszczoną czekoladą. W podobny sposób zrobić szablon na wierzch tortu (pergaminowy krążek musi być troszkę mniejszy niż średnica tortu).
Czekoladowy szablon przykleić do boku oraz wierzchu tortu. Wstawić na kilka minut do lodówki aby dobrze zastygła czekolada.
Delikatnie odkleić pergamin i pozostawić w lodówce do momentu podania. 
Smacznego ;) 


 Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku






2 komentarze: