środa, 1 października 2014

Gołąbki siekane-ekspresowe



Jeśli lubimy tradycyjne gołąbki, ale nie dysponujemy  dużą ilością czasu na ich przygotowanie, polecam  ich szybszą i łatwiejszą wersję. Są równie smaczne co oryginalne, lecz dużo prostsze w wykonaniu.
Robi się je bardzo szybko, tylko w 30 minut, a potem jeszcze godzina pobytu w piekarniku i obiad gotowy. 

SKŁADNIKI:(na 4-6 osób ; ogólny czas przygotowania 90 minut ) 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 por lub cebula
  • 1 gałązkę selera naciowego lub możemy użyć korzeń
  • 2 jajka
  • 4 łyżki surowego, białego ryżu
  • 500 g pomidorów z puszki bez skórki
  • 1 szklanka wody
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • oregano, bazylia, czerwona papryka lub inne zioła do smaku np. ziele angielskie, liść laurowy.


WYKONANIE:

Białą kapustę umyć, drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze.
Pora umyć posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać drobną posiekaną marchew i seler. Chwilę podusić.
Do miski włożyć mielone mięso, dodać kapustę, pora z marchwią i selerem. Wsypać ryż, przyprawy i dodać jajka. Wymieszać. Formować owalne kulki wielkości kurzego jaja.
Podsmażyć na patelni z obu stron do momentu zarumienienia.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać wodą i rozdrobnionymi pomidorami. Posypać z wierzchu bazylią, oreganem i papryką. Przykryć szczelnie folia aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w 200' C przez ok. 55 minut.
 Podawać z bułką, ziemniakami czy surówką. 
Smacznego ;)


Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz