Robi się je bardzo szybko, tylko w 30 minut, a potem jeszcze godzina pobytu w piekarniku i obiad gotowy.
SKŁADNIKI:(na 4-6 osób ; ogólny czas przygotowania 90 minut )
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g białej kapusty
- 1 marchew
- 1 por lub cebula
- 1 gałązkę selera naciowego lub możemy użyć korzeń
- 2 jajka
- 4 łyżki surowego, białego ryżu
- 500 g pomidorów z puszki bez skórki
- 1 szklanka wody
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- oregano, bazylia, czerwona papryka lub inne zioła do smaku np. ziele angielskie, liść laurowy.
WYKONANIE:
Białą kapustę umyć, drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze.
Pora umyć posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać drobną posiekaną marchew i seler. Chwilę podusić.
Do miski włożyć mielone mięso, dodać kapustę, pora z marchwią i selerem. Wsypać ryż, przyprawy i dodać jajka. Wymieszać. Formować owalne kulki wielkości kurzego jaja.
Podsmażyć na patelni z obu stron do momentu zarumienienia.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać wodą i rozdrobnionymi pomidorami. Posypać z wierzchu bazylią, oreganem i papryką. Przykryć szczelnie folia aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w 200' C przez ok. 55 minut.
Podawać z bułką, ziemniakami czy surówką.
Smacznego ;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz