Ja już od dłuższego czasu szukałam podobnych, w końcu przez przypadek i raczej z braku czasu udało mi się samej odkryć przepis i sekret. Mąż myślał, że ze sklepu i prawie nie uwierzył, że są moje. Najlepiej robić je wieczorem i rano upiec, to kwestia 30 minut i ile satysfakcji.
SKŁADNIKI:(8-10 bułeczek ; czas przygotowania 15 minut ; czas oczekiwania ok.8 godzin ; czas pieczenia 20 minut)
- 500 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 7 g drożdży instant
- 125 ml letniego mleka
- 125 ml białego wina
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka maku
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżki oleju
WYKONANIE:
Do miski wsypać drożdże, cukier,2 łyżki mąki. Wlać letnie mleko, wymieszać i pozostawić na 10 minut. Następnie dosypać resztę mąki, sól i wlać wino. Wyrabiać ciasto przez ok, 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe posmarować łyżką oleju i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Gdy urośnie jeszcze raz zagnieść, włożyć do miski, posmarować całe olejem aby nie wysychało i wstawić na noc do lodówki. Ciasto ponownie urośnie.
Podzielić ciasto na 8-10 porcji. Każdą rozwałkować wałkiem wzdłuż i następnie zwinąć w długi paluch. Złożyć w połowie,skręcić i przełożyć koniec przez dziurkę. Patrz zdjęcie.
Ułożyć na pergaminie, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 190'C. Bułeczki zaczną rosnąć i pięknie się zarumienią. Czas pieczenia ok. 25 minut.
Smacznego ;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
wyglądają, na takie przepyszne.. :D
OdpowiedzUsuńhttp://anieszkaw.blogspot.com/2014/09/sheinside.html mogłabyś pomóc?:)
Domowe pieczywo najlepsze :)
OdpowiedzUsuń