sobota, 4 października 2014

Bułeczki zawijane z makiem



Kto z nas nie lubi ciepłych , chrupiących bułeczek na śniadanie i nie tylko.
Ja już od dłuższego czasu szukałam podobnych, w końcu przez przypadek i raczej z braku czasu udało mi się samej odkryć przepis i sekret. Mąż myślał, że ze sklepu i prawie nie uwierzył, że są moje. Najlepiej robić je wieczorem i rano upiec, to kwestia 30 minut i ile satysfakcji.

SKŁADNIKI:(8-10 bułeczek ; czas przygotowania 15 minut ; czas oczekiwania ok.8 godzin ; czas pieczenia 20 minut)

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 125 ml letniego mleka
  • 125 ml białego wina 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka maku
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki oleju 
WYKONANIE:


Do miski wsypać drożdże, cukier,2 łyżki mąki. Wlać letnie mleko, wymieszać i pozostawić na 10 minut. Następnie dosypać resztę mąki, sól i wlać wino. Wyrabiać ciasto przez ok, 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe posmarować łyżką oleju i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Gdy urośnie jeszcze raz zagnieść, włożyć do miski, posmarować całe olejem aby nie wysychało i wstawić na noc do lodówki. Ciasto ponownie urośnie.
Podzielić ciasto na 8-10 porcji. Każdą rozwałkować wałkiem  wzdłuż i  następnie zwinąć w długi paluch. Złożyć w połowie,skręcić i przełożyć koniec przez dziurkę. Patrz zdjęcie.
Ułożyć na pergaminie, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 190'C. Bułeczki zaczną rosnąć i pięknie się zarumienią. Czas pieczenia ok. 25 minut.
Smacznego ;)


Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku


2 komentarze:

  1. wyglądają, na takie przepyszne.. :D

    http://anieszkaw.blogspot.com/2014/09/sheinside.html mogłabyś pomóc?:)

    OdpowiedzUsuń