Kolejna pyszna, chrupiąca i pleciona bułka, tym razem z dodatkiem kakao.
Doskonała na drugie śniadanie i nie tylko.
SKŁADNIKI:

- 25 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 300 ml letniego mleka
- ok.500 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka kakao
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżka oleju
WYKONANIE:
Do miski wsypać drożdże, cukier,2 łyżki mąki. Wlać letnie mleko, wymieszać i pozostawić na 10 minut. Następnie dosypać resztę mąki (najlepiej stopniowo), sól i wyrabiać ciasto przez ok, 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne(gdyby było zbyt tępe dolać troszkę mleka i jeszcze raz wyrobić). Gotowe posmarować łyżką oleju i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Gdy urośnie podzielić na pół,do jednej części dodać kakao i jeszcze raz wyrobić. Ciasto białe i kakaowe jeszcze raz podzielić na pół. Każdą porcję (4) rozwałkować na długi wałek o długości ok.50 cm.
Złączyć ze sobą końce, ułożyć dwa wałki białe z zewnątrz, a kakaowe w środku zachowując lekki odstęp. Następnie unosimy dwa końce białe, krzyżujemy i układamy w środek. To samą czynność powtórzyć z kakaowymi i kolejno z białymi,aż do uzyskania całego warkocza. Złączyć końce, ułożyć na pergaminie, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180'C na złoty kolor.
Czas pieczenia ok. 25 minut.
Smacznego
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Piękna :)
OdpowiedzUsuńTaka dwukolorowa wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuń