czwartek, 16 października 2014

Bułka pleciona z kakao









Kolejna pyszna, chrupiąca i pleciona bułka, tym razem  z dodatkiem kakao.
Doskonała na drugie śniadanie i nie tylko.

SKŁADNIKI:

  • 25 g drożdży 
  • 3 łyżki cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • ok.500 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżka oleju 

                                                             


                                           

WYKONANIE:

Do miski wsypać drożdże, cukier,2 łyżki mąki. Wlać letnie mleko, wymieszać i pozostawić na 10 minut. Następnie dosypać  resztę mąki (najlepiej stopniowo), sól i wyrabiać ciasto przez ok, 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne(gdyby było zbyt tępe dolać troszkę mleka i jeszcze raz wyrobić). Gotowe posmarować łyżką oleju i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Gdy urośnie podzielić na pół,do jednej części dodać kakao i jeszcze raz wyrobić. Ciasto białe i kakaowe jeszcze raz podzielić na pół. Każdą porcję (4) rozwałkować na długi wałek o długości ok.50 cm.
Złączyć ze sobą końce, ułożyć dwa wałki białe z zewnątrz, a kakaowe w środku zachowując lekki odstęp. Następnie unosimy dwa końce białe, krzyżujemy i układamy w środek. To samą czynność powtórzyć z kakaowymi i kolejno z białymi,aż do uzyskania całego warkocza. Złączyć końce, ułożyć na pergaminie, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Włożyć do nagrzanego  piekarnika, piec w  temperaturze 180'C na złoty kolor. 
Czas pieczenia ok. 25 minut.
Smacznego 


 Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku





2 komentarze: