Jabłka w kruchym cieście, świetnie się sprawdzą jako deser na ciepło lub zimno.
Bardzo proste w przygotowaniu. Są bardzo aromatyczne, delikatne i wilgotne w środku oraz kruche z zewnątrz.
SKŁADNIKI:(8 sztuk ; czas przygotowania 60 minut)
- 4 jabłka
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 370 g mąki
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 150 g zimnego masła
- 100 g serka homo lub śmietany
- cynamon do posypania jabłek i cukier puder do posypania upieczonego ciasta
WYKONANIE:
W misce wymieszać wszystkie składniki sypkie, dodać żółtka i masło starte na tarce o grubych oczkach. Zagnieść szybko ciasto (gdyby nam się lekko kleiło, dosypać troszkę mąki). Wstawić na 30 minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pól i wydrążyć gniazdo nasienne.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i każdą cienko rozwałkować, tak, aby można było ułożyć na nim 6 połówek jabłek. Posypać cynamonem. Na wałek nawinąć drugie rozwałkowane ciasto i rozwinąć na ułożone jabłka. Lekko docisnąć i za pomocą radełka lub noża obkroić dookoła jabłka. Skrawki jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i umieścić pozostałe dwie połówki jabłka, przykryć ciastem i wykroić ostatnie dwa ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku w 190'-200'C przez ok. 25 minut. na złoty kolor. Dla pewności nakłuć wykałaczką środek. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz