niedziela, 26 października 2014

Jabłka w kruchym cieście



Jabłka w kruchym cieście, świetnie się sprawdzą jako deser na ciepło lub zimno.
Bardzo proste w przygotowaniu. Są bardzo aromatyczne, delikatne i wilgotne w środku oraz kruche z zewnątrz. 

SKŁADNIKI:(8 sztuk ; czas przygotowania 60 minut)

  • 4 jabłka
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 370 g mąki
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g serka homo lub śmietany
  •  cynamon do posypania jabłek i cukier puder do posypania upieczonego ciasta
WYKONANIE:

W misce wymieszać wszystkie składniki sypkie, dodać żółtka i masło starte na tarce o grubych oczkach. Zagnieść szybko ciasto (gdyby nam się lekko kleiło, dosypać troszkę mąki). Wstawić na 30 minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pól i wydrążyć gniazdo nasienne.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i każdą cienko rozwałkować, tak,  aby można było ułożyć na nim 6 połówek jabłek. Posypać cynamonem. Na wałek nawinąć drugie rozwałkowane ciasto i rozwinąć na ułożone jabłka. Lekko docisnąć i za pomocą radełka lub noża obkroić dookoła jabłka. Skrawki jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i umieścić pozostałe dwie połówki jabłka, przykryć ciastem i wykroić ostatnie dwa ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku w 190'-200'C przez ok. 25 minut. na złoty kolor. Dla pewności nakłuć wykałaczką środek. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego ;)




Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz