czwartek, 23 października 2014

Syrop na kaszel z czerwonego buraka






Jesień, a wraz z nią deszcze i przeziębienia.  Bardzo skuteczny i prosty sposób na pomoc w walce z uciążliwym kaszlem czy chrypką jest sok z buraka ćwikłowego. Robi się go bardzo szybko i jest bardzo smaczny, w sam raz dla dzieci. Ponieważ jest naturalny, można go pić kilka razy dziennie. 

SKŁADNIKI na ok. 150 ml soku

  • 1 duży burak ćwikłowy
  • 4 łyżki cukry


WYKONANIE:
Buraka umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miseczki lub słoika. Zasypać cukrem i pozostawić na dwie godziny  w temperaturze pokojowej.Odlać sok i przechowywać w lodówce 2-3 dni. 





  

1 komentarz:

  1. Apetyczny ten syrop burakowy-A gdyby tak dodać syropu z sosny -?

    OdpowiedzUsuń