niedziela, 12 października 2014

TORT POTRÓJNA DELICJA



Jeśli lubicie ciasta przekładane polecam ten torcik.Jest bardzo delikatny z pysznym kremem budyniowym i orzeźwiającą galaretką. Polewa czekoladowa dodatkowo podkreśla jego wyborny smak. 




SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 20 cm ; czas przygotowania ok. 3 godziny)
 Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki (czubate)
  • 1 łyżka kakao (-//-)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
  • szczypta soli


Biszkopt biały:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki (czubate)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • szczypta soli


Krem budyniowy:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka czubata budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • + 150 g miękkiego masła i 2 łyżki cukru pudru


Poncz:

  • 125 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka wódki
  • 3 krople aromatu arakowego




Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady
  • 5 łyżki mleka 


Dodatkowo:

  • 1 czerwona galaretka + 1,5 szklanki wrzątku
  • kilka łyżek czekoladowych wiórek do dekoracji



WYKONANIE:

Przygotować tortownicę.
 Dno wyłożyć dociętym, pergaminowy krążkiem. Boki niczym nie smarujemy.

Przygotować galaretkę.
Galaretkę zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Pozostawić w temperaturze pokojowej, aby wystygła i potem wstawić tuż przed montażem do lodówki, aby lekko stężałą ok.25 minut.

Przygotowanie kremu.
 Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtko utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z proszkiem budyniowym. Zalać wrzącym mlekiem i zagotować. Przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni. Nie powstanie kożuch.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Przygotować biszkopty.

Biszkopt kakaowy:
 Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać kwasek i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
W misce ubić białka na puszystą pianę ze szczyptą soli. Wlać ukręcone żółtka i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z kakaem i delikatnie połączyć.Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C ok. 35 minut. Sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony. Nie uchylamy drzwiczek piekarnika przez pierwsze 25 minut.
Upieczony wyjąć  z piekarnika i pozostawić przez kilka minut w tortownicy.

W tym czasie najlepiej przygotować biszkopt biały. 

 Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać kwasek i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
W misce ubić białka na puszystą pianę ze szczyptą soli. Wlać ukręcone żółtka i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć.
Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C ok.20 minut. 

Biszkopty muszą ostygnąć.
Biszkopt kakaowy rozciąć na pół. 
Z białego biszkoptu należy wyciąć 4 krążki. Można sobie pomóc talerzykiem i literatką. Należy zachować okrąg zewnętrzny i trzeci. Środek i drugi nam jest niepotrzebny.Patrz zdjęcie

 Przygotować poncz:
Wodę z cukrem i sokiem gotować ok. 10 minut. Lekko przestudzić i wymieszać z wódką.
Dokończyć krem:
Masło zmiksować z cukrem pudrem do białości. Do maślanego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i dalej miksować, aż do wyczerpania składnika i uzyskania puszystego kremu. Można pod koniec dodać kilka kropli aromatu waniliowego.

Przygotować czekoladę:
Czekoladę połamać w kostkę i rozpuścić z mlekiem.

MONTAŻ:

Wszystkie biszkopty lekko nasączyć.
Spodni, ciemny biszkopt posmarować dwoma łyżkami czekolady. Chwilę odczekać.
Wyłożyć 1/2 kremu i rozsmarować.
Ułożyć zewnętrzny krążek białego biszkoptu i trzeci.
W brakujące miejsce ułożyć tężejącą galaretkę (nie może być płynna, bo wsiąknie w biszkopt).
Drugi kakaowy biszkopt posmarować pozostałym kremem.
Stroną posmarowaną przyłożyć do biszkoptu z galaretką. Lekko docisnąć,  wyrównać boki. Polać pozostałą czekoladą wierzch i posmarować boki. Posypać całość wiórkami z czekolady. wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki lub może być więcej. Kroić jak tort.
Smacznego :) 

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem











3 komentarze:

  1. Bardzo fajnie wygląda taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Słowo. Warto go zrobić. Jest dość tani i jaki efekt. Dziękuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń