SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 20 cm ; czas przygotowania ok. 3 godziny)
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki (czubate)
- 1 łyżka kakao (-//-)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
- szczypta soli
Biszkopt biały:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki (czubate)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka czubata budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- + 150 g miękkiego masła i 2 łyżki cukru pudru
Poncz:
- 125 ml wody
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka wódki
- 3 krople aromatu arakowego
Polewa czekoladowa:
- 150 g czekolady
- 5 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 1 czerwona galaretka + 1,5 szklanki wrzątku
- kilka łyżek czekoladowych wiórek do dekoracji
WYKONANIE:
Przygotować tortownicę.
Dno wyłożyć dociętym, pergaminowy krążkiem. Boki niczym nie smarujemy.
Przygotować galaretkę.
Galaretkę zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Pozostawić w temperaturze pokojowej, aby wystygła i potem wstawić tuż przed montażem do lodówki, aby lekko stężałą ok.25 minut.
Przygotowanie kremu.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtko utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z proszkiem budyniowym. Zalać wrzącym mlekiem i zagotować. Przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni. Nie powstanie kożuch.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotować biszkopty.
Biszkopt kakaowy:
Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać kwasek i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
W misce ubić białka na puszystą pianę ze szczyptą soli. Wlać ukręcone żółtka i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z kakaem i delikatnie połączyć.Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C ok. 35 minut. Sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony. Nie uchylamy drzwiczek piekarnika przez pierwsze 25 minut.
Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić przez kilka minut w tortownicy.
W tym czasie najlepiej przygotować biszkopt biały.
Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać kwasek i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
W misce ubić białka na puszystą pianę ze szczyptą soli. Wlać ukręcone żółtka i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć.
Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C ok.20 minut.
Biszkopty muszą ostygnąć.
Biszkopt kakaowy rozciąć na pół.
Z białego biszkoptu należy wyciąć 4 krążki. Można sobie pomóc talerzykiem i literatką. Należy zachować okrąg zewnętrzny i trzeci. Środek i drugi nam jest niepotrzebny.Patrz zdjęcie
Przygotować poncz:
Wodę z cukrem i sokiem gotować ok. 10 minut. Lekko przestudzić i wymieszać z wódką.
Dokończyć krem:
Masło zmiksować z cukrem pudrem do białości. Do maślanego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i dalej miksować, aż do wyczerpania składnika i uzyskania puszystego kremu. Można pod koniec dodać kilka kropli aromatu waniliowego.
Przygotować czekoladę:
Czekoladę połamać w kostkę i rozpuścić z mlekiem.
MONTAŻ:
Wszystkie biszkopty lekko nasączyć.
Spodni, ciemny biszkopt posmarować dwoma łyżkami czekolady. Chwilę odczekać.
Wyłożyć 1/2 kremu i rozsmarować.
Ułożyć zewnętrzny krążek białego biszkoptu i trzeci.
W brakujące miejsce ułożyć tężejącą galaretkę (nie może być płynna, bo wsiąknie w biszkopt).
Drugi kakaowy biszkopt posmarować pozostałym kremem.
Stroną posmarowaną przyłożyć do biszkoptu z galaretką. Lekko docisnąć, wyrównać boki. Polać pozostałą czekoladą wierzch i posmarować boki. Posypać całość wiórkami z czekolady. wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki lub może być więcej. Kroić jak tort.
Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem
Bardzo fajnie wygląda taki torcik :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Słowo. Warto go zrobić. Jest dość tani i jaki efekt. Dziękuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci piękny :)
OdpowiedzUsuń