piątek, 21 listopada 2014

Brownie z orzechami



 Coś dla miłośników czekolady i orzechów czyli  "Brownie ".
Już od dawna przymierzałam się do jego wykonania, jednak "zakalce" nie należą do moich ulubionych ciast. Ten jest wyjątkiem. Miałam do niego dużo uprzedzeń, lecz w końcu ciekawość zwyciężyła. Zrobiłam amerykański deser i naprawdę  warto było. Moje "Brownie" jest delikatne, wilgotne, z lekką nutą piernikową, dużą ilością czekolady i orzechów. Ma tylko malutki zakalec,a taki mi odpowiada.  

SKŁADNIKI:(blaszka 20x28 cm ; czas przygotowania 60 minut)



  • 200 g   gorzkiej czekolady (około 55% kakao)
  • 5 jaj
  •  200 g masła
  •  200 g cukru
  •  250 g orzechów  np. włoskich i laskowych)
  •  200 g mąki 
  •  szczypta sol
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu 

  • do dekoracji ok.100 g  wiórek czekoladowych  i 50 g siekanych orzechów (odłożonych z 250 g) 


WYKONANIE:
Dno blaszki wyłożyć pergaminem, boki posmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do 170'C.
Czekoladę rozpuścić z masłem w rondelku z grubym dnem.
Orzechy posiekać nożem lub wsypać do woreczka, przykryć ściereczką i stłuc kilka razy tłuczkiem do mięsa. Odłożyć 50 g do późniejszej dekoracji.
Do miski wbić całe jaja, wsypać cukier i wszystkie przyprawy. Miksować na dużych obrotach ok, 5 minut. Dodać przesianą mąkę, wymieszać lub zmiksować na małych obrotach. Wlać nitką rozpuszczoną, ciepłą czekoladę i dokładnie połączyć. Na koniec dodać 200 g posiekanych orzechów. Wymieszać.
Wlać do formy i piec ok.35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem, który może być lekko wilgotny. Na upieczony i gorący wysypać czekoladowe wiórki i zostawione orzechy. Brownie świetnie smakuje na  ciepło jak i na zimno z dodatkiem  np.lodów waniliowych.
Smacznego;)







Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku



1 komentarz:

  1. a weź, aż mi ślinka cieknie
    uwielbiam mocno czekoladowe ciacha !!!

    OdpowiedzUsuń