środa, 19 listopada 2014

Kandyzowane plastry pomarańczy



Najczęściej  kupujemy je w sklepie, ale równie dobrze kandyzowane owoce możemy przygotować w domu. Tradycyjny proces trwa kilka dni, jednak nawet i w kilka godzin osiągniemy bardzo podobny efekt. Takie owoce to przede wszystkim pyszny dodatek do ciast jak również smaczna przekąska.

SKŁADNIKI:

  • 4 pomarańcze (małe)
  • 800 ml wody
  • 0k. 700 g cukru 


Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier, gotować przez 10 minut, nie mieszając.
Pomarańcze wyczyścić szczoteczką, pokroić w grube, centymetrowe  plastry (bez pestek). Dodać do syropu. Całość gotować na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Po ok. 4 godzinach uzyskamy gęsty, miodowy syrop, a owoce będą odpowiedniej konsystencji. 
Pomarańcze przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. 
Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Też takie czasem robią, idealne do dekoracji :)

    OdpowiedzUsuń