Choć wygląda na dość skomplikowany, w rzeczywistości, aż tak bardzo nie jest. Potrzebujemy trochę cierpliwość i matematyki.
Mój jest o średnicy 22 centymetrów i zrobiony z siedmiu okręgów. Jednak lepiej zrobić go z pięciu. Kręgi będą trochę szersze i łatwiejsze do wycięcia, zaś po przekrojeniu kostka będzie bardziej symetryczna.
SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 22 cm ; czas przygotowania ok.6 godzin)
Biszkopt ciemny
- 5 jaj
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao(z czubkiem)
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 plaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 3 łyżki wody
Biszkopt jasny
- 4 jaj
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 plaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Do przełożenia tortu
- 250 ml śmietany 30%
- 400 g białej czekolady
- kilka kropli olejku śmietankowego
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku z podwójnym dnem.
Polewa czekoladowa
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany 30%
- łyżka masła
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną i masłem.
Poncz
- 125 ml wody
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka wódki
- 3 krople aromatu arakowego
Przygotować poncz:Wodę z cukrem i sokiem gotować ok. 10 minut. Lekko przestudzić i wymieszać z wódką i aromatem.
Krem maślany
- 125 g miękkiego masło
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka wódki
Masło ukręcić do białości z cukrem pudrem pod koniec dodając wódkę
- ok 100 g białej masy cukrowej ewentualnie 100 g białej czekolady
Biszkopt kakaowy:
Przygotować tortownicę tj. dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem o takiej samej średnicy ,a bok posmarować masłem i przykleić pergaminowy kołnierz, który musi wystawać lekko ponad tortownicę, nie smarować.


Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C ok. 35 minut. Sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony. Nie uchylamy drzwiczek piekarnika przez pierwsze 25 minut.
Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić przez kilka minut w tortownicy.
W tym czasie najlepiej przygotować biszkopt biały.
.jpg)
Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać kwasek i sodę. Dokładnie wymieszać.
W misce ubić białka na puszystą pianę ze szczyptą soli. Wlać ukręcone żółtka i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć.
Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C ok.30 minut.
Biszkopty muszą ostygnąć. Chłodne wstawić na godzinę do lodówki.
Zimne wyjąć z lodówki, zmierzyć wysokość niższego i wyrównać do takiej samej pozostały.
Wycinanie okręgów

Połówkę na ćwiartkę, a ćwiartkę na ósemkę.

Biszkopt kakaowy rozciąć na pół, ale nie rozdzielać placków.

Biszkopt jasny przygotować podobnie.
W ten sposób mamy 4 biszkopty, a każdy z pięcioma okręgami.
Ułożyć biszkopt ciemny obok jasnego i zamienić kolorami co drugi okrąg.

Należy wziąć jeden placek ułożyć na paterze, nasączyć ponczem i posmarować 1/3 białej czekolady.
Następnie wziąć drugi placek z odwrotnym kolorem, położyć na pierwszy i posmarować kolejną częścią białej czekolady, nasączyć ponczem.
Powtórzyć czynność z pozostałymi plackami , pamiętając aby był o innym kolorze co poprzedni.
Wierzch i boki posmarować kremem maślanym.

Na zimny krem maślany wylewamy letnią polewę,lekko przechylamy okrężnymi ruchami i pozwalamy jej spłynąć po bokach. Wygładzić boki nożem.
Pozostawić do lekkiego zastygnięcia.
Masę cukrową rozwałkować na cienki prostokąt. Przy pomocą linijki i radełka wyciąć małe kwadraty 2x2 cm.

Smacznego :)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
10
Wygląda rewelacyjnie :) Podziwiam cierpliwość :)
OdpowiedzUsuń