wtorek, 18 listopada 2014

Czekoladowy tort "szachownica"



Tort "szachownica" jest bardzo efektowny zarówno z zewnątrz jak i w przekroju. Zrobiony jest z dwóch różnych biszkoptów, z których wycinamy pierścienie i wymieniamy  co drugi  kolorem. Tort jest dość słodki.  Biszkopty przełożone są białą czekoladą, a całość pokryta  czekoladową polewą i udekorowana kostką z masy cukrowej. Tort  jest bardzo elegancki, doskonały  na urodziny czy inne rodzinne święta. 
 Choć wygląda na dość skomplikowany, w rzeczywistości, aż tak bardzo nie jest. Potrzebujemy trochę  cierpliwość i matematyki. 
Mój jest o średnicy 22 centymetrów i zrobiony z siedmiu okręgów. Jednak lepiej zrobić go z pięciu. Kręgi będą trochę szersze i łatwiejsze do wycięcia, zaś po przekrojeniu kostka będzie bardziej symetryczna.

SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 22 cm ; czas przygotowania ok.6 godzin)

 Biszkopt ciemny

  • 5 jaj
  • 4 łyżki  mąki
  • 1 łyżka kakao(z czubkiem)
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 plaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 3 łyżki wody


Biszkopt jasny

  • 4 jaj
  • 4 łyżki  mąki
  • 4 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 plaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego


Do przełożenia tortu

  • 250 ml śmietany 30%
  • 400 g białej czekolady
  • kilka kropli olejku śmietankowego
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku z podwójnym dnem.  


Polewa czekoladowa

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
  • łyżka masła

Czekoladę rozpuścić ze śmietaną i masłem. 

Poncz 
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka wódki
  • 3 krople aromatu arakowego 
Przygotować poncz:Wodę z cukrem i sokiem gotować ok. 10 minut. Lekko przestudzić i wymieszać z wódką i aromatem.

Krem maślany
  • 125 g miękkiego masło
  • 2 łyżki cukru pudru 
  •  łyżka wódki
Masło ukręcić do białości z cukrem pudrem pod koniec dodając wódkę

Do dekoracji

  • ok 100 g białej masy cukrowej ewentualnie 100 g białej czekolady


Biszkopt kakaowy:
Przygotować tortownicę tj. dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem o takiej samej średnicy ,a bok posmarować masłem i przykleić pergaminowy kołnierz, który musi wystawać lekko ponad tortownicę, nie smarować.

 Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać kwasek i sodę. Dokładnie wymieszać.
W misce ubić białka na puszystą pianę ze szczyptą soli. Wlać ukręcone żółtka i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z kakaem i delikatnie połączyć. Na koniec wlać wodę i jeszcze raz wymieszać.
Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C ok. 35 minut. Sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony. Nie uchylamy drzwiczek piekarnika przez pierwsze 25 minut.
Upieczony wyjąć  z piekarnika i pozostawić przez kilka minut w tortownicy.

W tym czasie najlepiej przygotować biszkopt biały. 

 Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty kogel-mogel. Pod koniec dodać kwasek i sodę. Dokładnie wymieszać.
W misce ubić białka na puszystą pianę ze szczyptą soli. Wlać ukręcone żółtka i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć.
Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C ok.30 minut. 

Biszkopty muszą ostygnąć. Chłodne wstawić na godzinę do lodówki.
Zimne  wyjąć z lodówki, zmierzyć wysokość niższego i wyrównać do takiej samej pozostały.
Wycinanie okręgów
Pergaminowy krążek o średnicy naszej tortownicy(22 cm) złożyć na pół. 
Połówkę na ćwiartkę, a ćwiartkę na ósemkę.
Otrzymamy ostry trójkąt (długość boku 11 cm). Na pergaminowym trójkącie zaznaczyć 5 odcinków na każdym długim boku  po 2,2 cm każdy. Przeciąć po półkolu od punktu do punktu. Otrzymamy 5 okręgów. Ułożyć na biszkopcie i wyjąć 2 i 4. Zachować 1,3 i 5, Przypiąć wykałaczką do biszkoptu w kilku miejscach, aby nam się nie ruszał pergamin podczas wycinania.

Biszkopt kakaowy rozciąć na pół, ale nie rozdzielać placków.
Ostrym nożem z ząbkami ostrożnie wyciąć okręgi pomagając sobie szablonem z pergaminu.  Za pomocą tekturki rozdzielić biszkopt na dwa placki, uważając aby się  nie rozpadł.
Biszkopt jasny przygotować podobnie.
W ten sposób mamy 4 biszkopty, a każdy z pięcioma okręgami.
Ułożyć biszkopt ciemny obok jasnego i zamienić kolorami co drugi okrąg.
W ten sposób otrzymamy po dwa pełne ciasta o dwóch różnych wzorach.
Należy wziąć jeden placek  ułożyć na paterze, nasączyć ponczem i posmarować 1/3 białej czekolady. 
Następnie wziąć drugi placek z odwrotnym kolorem, położyć na pierwszy i posmarować kolejną częścią  białej czekolady, nasączyć ponczem.
Powtórzyć czynność z pozostałymi plackami , pamiętając aby był o innym kolorze co poprzedni.  
Wierzch  i boki posmarować kremem maślanym. 

Wstawić do lodówki aby krem dobrze zastygł.
Na zimny krem maślany wylewamy letnią polewę,lekko przechylamy okrężnymi ruchami i pozwalamy jej spłynąć po bokach. Wygładzić boki nożem.
Pozostawić do lekkiego zastygnięcia.

Masę cukrową rozwałkować na cienki prostokąt. Przy pomocą linijki i radełka wyciąć małe kwadraty 2x2 cm. 
Jeśli chcemy aby szachownica była równa, należy ułożyć pierwszy szereg po przekątnej,dotykając kwadrat do kwadratu tylko jego przekątnym rogiem. Następnie wzorując się na pierwszym ułożyć kolejny szereg, zostawiając co drugie pole puste.  Powtarzając tą czynność otrzymamy piękną i równą szachownicę. 
Smacznego :) 




Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku

10



1 komentarz:

  1. Wygląda rewelacyjnie :) Podziwiam cierpliwość :)

    OdpowiedzUsuń