niedziela, 21 grudnia 2014

Miękkie pierniczki z lukrem


Pierniczki są miękkie tego samego dnia, zaraz po upieczeniu.




SKŁADNIKI:(duża porcja ; czas przygotowania
30 minut + czas pieczenia ok. 70 minut)

  • Ok. 1000 g mąki pszennej 
  • 250 g miodu (wielokwiatowy)
  • 100 ml rumu lub wódki
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 150 g cukru/ najlepiej trzcinowy
  • 4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki (czubate) przyprawy do pierników lub
  • utłuczonych w moździerzu kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, goździki, anyż,cynamon, imbir, gałka muszkatołowa.
  • 1 łyżka kakao

LUKIER:

  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 22%


WYKONANIE:


Miód,  połowę cukru oraz masło podgrzać na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się cukru.
W drewnianej niecce lub dużej misce wymieszać mąkę z sodą i przyprawami.
Jajka zmiksować z drugą cześcią cukru i szczyptą soli na puszysty kogel-mogel. Wlać ciepłe, rozpuszczone masło z cukrem i miodem oraz rum, chwilę miksować. Następnie dodajemy stopniowo do przesianej mąki. Mieszamy drewnianą łyżką, pod  koniec ręcznie wyrabiamy ciasto. Jeśli jest bardzo kleiste dodać jeszcze mąki
Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, dające się rozwałkować. Odstawiamy na pól godziny w chłodne miejcse, żeby odpoczęło.
Ciasto dzielimy na 3 części (będzie nam wygodniej je wałkować).
Wałkujemy na grubości ok.5 mm podsypując troszkę mąką. Wycinamy foremką pierniczki np. serca, choinki,gwiazdki.
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 10-15 minut.
Pierniczki podwoją swoją objętość. Upieczone schłodzić na kratce.
Pierniczki są puszyste i delikatne zaraz po upieczeniu.
Zimne pierniczki udekorować lukrem z cukru pudru i śmietany. Tj. do cukru pudru dodać łyżkę śmietany i ucierać łyżką przez ok. 15 minut, tylko w jedną stronę . Lukier powinien być biały i błyszczący. Przełożyć do papierowego rożka lub woreczka, naciąć bardzo malutki różek i udekorować pierniczki. Pozostawić na kilkadziesiąt minut w ciepłym miejscu, żeby lukier wysechł.Suche ciasteczka przechowywać w hermetycznym pudełku.
 Smacznego :)

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku














Świąteczne słodkości!

1 komentarz: