środa, 14 stycznia 2015

Farsz z kiszonej kapusty i pieczarek


Farsz z kiszonej kapusty i pieczarek jest bardzo uniwersalny. Możemy wykorzystać go na kilka sposobów np. do drożdżowych pasztecików, sakiewek, krokietów, słonych drożdżówek tzw. kapuśniaków, ciasta francuskiego itp.

SKŁADNIKI:(na ok.1,5 kg farsz wystarczy do nadzienia ok.50 naleśników o średnicy 22/24 cm)

  •  700 g kiszonej kapusty
  • 600 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
  • sok  1/2 cytryny 
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • bazylia, kilka ziaren ziela angielskiego, liść  laurowy
  • kilka łyżek oleju
WYKONANIE:
Kapustę wypłukać i ugotować do miękkości w niedużej ilości wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Odcedzić na durszlaku.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju, na złoty kolor. 
Pieczarki umyć i oczyścić. Pokroić w plasterki i dodać  do podsmażonej cebuli. Całość krótko podsmażyć, mieszając do puszczenia pierwszego soku. Wlać sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i bazylią, wymieszać. 
Ugotowaną kapustę i pieczarki drobno pokroić lub lekko rozdrobnić blenderem.
Dodać roztrzepane widelcem jajko i bułę tartą. Wszystko dokładnie połączyć. 
Tak przygotowanym farszem nadziewać  naleśniki itp.



   Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz