wtorek, 27 stycznia 2015

Kasza gryczana z jogurtem


Proste, zdrowe i smaczne. Kiedyś za tym deserem nie przepadałam, wolałam ryż na mleku, teraz bardzo go lubię.  

SKŁADNIKI: (4 porcje ; czas przygotowania 30 minut)

  • 1/2 szkl. kaszy gryczanej
  • 1 szkl. wrzątku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub mniej
  • 400 ml jogurtu (grecki) 


PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka, najlepiej o grubym dnie wlać wrzątek, olej, wsypać sól i kaszę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do momentu wyparowania wody. Przykryć i jeszcze kilka minut odczekać. 
Uparowaną i miękką kaszę ponakładać do  pucharków, na wierzch wyłożyć kilka łyżeczek jogurtu i posypać cukrem  trzcinowym. 
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam kaszy gryczanej na słodko. Ba, nawet takiej nie próbowałam i nie pomyślałam, aby ją tak przygotować. Czas nadrobić zaległości. Wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy zostawało kaszy od obiadu, moja mama czasami robiła pierogi . Jednak gdy było jej tyle co kot napłakał, posypywała cukrem lub polewała dodatkowo śmietaną i gotowe. Kasza gryczana zalana gorącym mlekiem też jest przyzwoita.

      Usuń