wtorek, 6 stycznia 2015

Tort czekoladowo-krówkowy







SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 22-25 cm) (czas przygotowania: ok .3 godziny + czas oczekiwania)

BISZKOPT:
  • 10 jajek
  • 400 g cukru (drobnego)
  • 250 ml oleju
  • 250 g jogurtu (grecki)
  • 450 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody 
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao (czubate)
  • 100 g gorzkiej czekolady
MASA KRÓWKOWA:
  • 125 g miękkiego masła
  • 400 g masy krówkowej
CZEKOLADA:
  • 250 g czekolady może być gorzka lub mleczna
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 łyżka wódki
  • kilka kropli aromatu arakowego
POLEWA CZEKOLADOWO-KRÓWKOWA 
  • 2 łyżki masy krówkowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła
Dodatkowo kilka czekoladek do dekoracji 


WYKONANIE:

Tortownicę posmarować masłem. Następnie z pergaminu należy wyciąć krążek (o średnicy naszej tortownicy) i wyłożyć jej dno. Boki zaś należy wyłożyć pergaminowym kołnierzem (musi wystawać kilka cm ponad tortownicę).

Mąkę przesiać z sodą i kakao. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej.

Jajka miksujemy z cukrem i solą na kogel-mogel (ok. 5 minut).
Do masy jajecznej wlać olej, jogurt,czekoladę i razem  zmiksować.
Następnie wsypać kwasek cytrynowy, pieprz, cynamon, kawę i przesianą mąkę z sodą i kakao. Dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach.

Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnie.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy). Biszkopt pozostawić do schłodzenia.
Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.


MASA KRÓWKOWA:
Masło miksujemy do białości.
Następnie stopniowo dodajemy zimną masę krówkową i wszystko dokładnie miksujemy.
Odłożyć dwie łyżki masy do przygotowania polewy. 

 CZEKOLADA:
Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem skondensowanym niesłodzonym.
Nie gotować,rozpuszczoną lekko przestudzić. Wlać wódkę i aromat , wymieszać. Pozostawić do schłodzenia w temperaturze pokojowej.

BISZKOPT:
Zimny biszkopt wyrównać i przekroić na cztery krążki.
Każdy posmarować polewą czekoladową i pozostawić na ok. 20 minut żeby dobrze wsiąkła czekolada.  
Po kilku minutach przełożyć trzy blaty i bok masą krówkową.(wierzch czyli czwarty blat nie smarować masą)
Przygotować polewę czekoladowo-krówkową tj. do rondelka dodać masło i połamaną w kostkę czekoladę, rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszająć ; do rozpuszczonej dodać dwie łyżki masy krówkowej i energicznie połączyć. Polewa szybko gęstnieje i jest lekko ciągnąca jak krówka. Należy jeszcze dobrze ciepłą wyłożyć na wierzchni blat i szybko rozprowadzić. Udekorować kilkoma  czekoladkami lub posypać tartą czekoladą.




Smacznego!

Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)

1 komentarz: