SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 22-25 cm) (czas przygotowania: ok .3 godziny + czas oczekiwania)
BISZKOPT:
- 10 jajek
- 400 g cukru (drobnego)
- 250 ml oleju
- 250 g jogurtu (grecki)
- 450 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao (czubate)
- 100 g gorzkiej czekolady


- 125 g miękkiego masła
- 400 g masy krówkowej
CZEKOLADA:
- 250 g czekolady może być gorzka lub mleczna
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 łyżka wódki
- kilka kropli aromatu arakowego

POLEWA CZEKOLADOWO-KRÓWKOWA
Dodatkowo kilka czekoladek do dekoracji

Tortownicę posmarować masłem. Następnie z pergaminu należy wyciąć krążek (o średnicy naszej tortownicy) i wyłożyć jej dno. Boki zaś należy wyłożyć pergaminowym kołnierzem (musi wystawać kilka cm ponad tortownicę).
Mąkę przesiać z sodą i kakao. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej.
Jajka miksujemy z cukrem i solą na kogel-mogel (ok. 5 minut).
Do masy jajecznej wlać olej, jogurt,czekoladę i razem zmiksować.
Następnie wsypać kwasek cytrynowy, pieprz, cynamon, kawę i przesianą mąkę z sodą i kakao. Dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach.
Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnie.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy). Biszkopt pozostawić do schłodzenia.
Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
Po kilku minutach przełożyć trzy blaty i bok masą krówkową.(wierzch czyli czwarty blat nie smarować masą)
Przygotować polewę czekoladowo-krówkową tj. do rondelka dodać masło i połamaną w kostkę czekoladę, rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszająć ; do rozpuszczonej dodać dwie łyżki masy krówkowej i energicznie połączyć. Polewa szybko gęstnieje i jest lekko ciągnąca jak krówka. Należy jeszcze dobrze ciepłą wyłożyć na wierzchni blat i szybko rozprowadzić. Udekorować kilkoma czekoladkami lub posypać tartą czekoladą.
Następnie wsypać kwasek cytrynowy, pieprz, cynamon, kawę i przesianą mąkę z sodą i kakao. Dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy). Biszkopt pozostawić do schłodzenia.
Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
MASA KRÓWKOWA:
Masło miksujemy do białości.
Masło miksujemy do białości.
Następnie stopniowo dodajemy zimną masę krówkową i wszystko dokładnie miksujemy.
Odłożyć dwie łyżki masy do przygotowania polewy.
Odłożyć dwie łyżki masy do przygotowania polewy.
CZEKOLADA:
Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem skondensowanym niesłodzonym.
Nie gotować,rozpuszczoną lekko przestudzić. Wlać wódkę i aromat , wymieszać. Pozostawić do schłodzenia w temperaturze pokojowej.
BISZKOPT:

BISZKOPT:
Zimny biszkopt wyrównać i przekroić na cztery krążki.
Każdy posmarować polewą czekoladową i pozostawić na ok. 20 minut żeby dobrze wsiąkła czekolada.

Przygotować polewę czekoladowo-krówkową tj. do rondelka dodać masło i połamaną w kostkę czekoladę, rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszająć ; do rozpuszczonej dodać dwie łyżki masy krówkowej i energicznie połączyć. Polewa szybko gęstnieje i jest lekko ciągnąca jak krówka. Należy jeszcze dobrze ciepłą wyłożyć na wierzchni blat i szybko rozprowadzić. Udekorować kilkoma czekoladkami lub posypać tartą czekoladą.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)
Krówkowy...? Oj, takiemu bym się nie oparła... :)
OdpowiedzUsuń