niedziela, 18 stycznia 2015

Tortilla ziemniaczana z tuńczykiem i serem








W Hiszpanii najczęściej robiona z samych ziemniaków, jaj i cebuli. Zawsze możecie o nią poprosić w barze czy restauracji. Często podawana jest jako "tapa" - przystawka do piwa czy wina. Choć tradycyjna jest smaczna, ja dziś zrobiłam ją w bogatszej wersji, z dodatkiem tuńczyka i sera. 
Ze świeżym pieczywem, mamy pyszne śniadanie.

SKŁADNIKI: (4 os. ; czas przygotowania ok.35 minut)

  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 dużej cebuli
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g tuńczyka w kawałkach
  • 3-4 łyżki startej mozzarelli
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szklanka oleju do smażenia


WYKONANIE:

 Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki na mandolinie. Tak samo przygotować cebulę.
Na dużej(26-28 cm) patelni teflonowej lub ceramicznej rozgrzać olej, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i ziemniaki. Smażyć do miękkości na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Usmażone wyłożyć na duże sitko lub durszlak, żeby spłynął nadmiar tłuszczu. Z patelni zlać pozostały olej. 
Do miski wbić jajka i dokładnie roztrzepać z mlekiem, solą i pieprzem. Dodać kawałki tuńczyka i ser oraz gorące, usmażone ziemniaki. Delikatnie wymieszać. 
Całość wylać na patelnie i smażyć  na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty, aż jajka lekko się zetną. Następnie przykryć patelnię dużym talerzem i ostrożnie odwrócić do góry nogami. Zsunąć na rozgrzana patelnię, dosmażyć.
Usmażoną wyłożyć na duży talerz, pokroić w ćwiartki, podawać ze świeżym, chrupiącym pieczywem . 
Smacznego:) .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz