piątek, 16 stycznia 2015

Czekoladowe tartaletki z ryżem i bitą śmietaną




Chrupiące  tartaletki z czekolady, nadziane ryżem na mleku, udekorowane bitą śmietaną i szczyptą cynamonu. Są bardzo aromatyczne i delikatne. Choć do Walentynek  jeszcze daleko, sądzę, że ten deser doskonale się sprawdzi tego dnia.

SKŁADNIKI:(4 os. ; 8 silikonowych foremek na babeczki ; czas przygotowania 90 minut)


  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżek grubego ryżu "bomba"
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g czekolady deserowej + cynamon do dekoracji i ugotowana skórka z pomarańczy
  • 100 ml zimnej śmietanki 30% +łyżka cukru pudru i łyżeczka cynamonu





WYKONANIE:
Pomarańczę umyć,obrać cienko skórkę i wrzucić do mleka. Dodać ryż,cukier, masło i cynamon. Gotować na małym ogniu do miękkości ok. 25 minut. Wyjąć ugotowaną skórkę z pomarańczy, pokroić w 8 długich, cienkich pasków do dekoracji. Pozostawić do całkowitego schłodzenia.

Przygotować czekoladowe tartaletki tj. : czekoladę połamać w kostkę i rozpuścić w kuchence mikrofalowej na małej potencji. Posmarować nią silikonowe foremki na babeczki. Poczekać ,aż zastygnie pierwsza warstw i położyć drugą warstwę czekolady. Wstawić do lodówki na 30 minut. Z zastygniętych i twardych foremek odkleić czekoladową tartaletkę. (zacząć tylko z jednej strony , wtedy nie powinny pękać).
W każdą ponakładać ugotowany ryż. 
Ubić mikserem na małych obrotach śmietanę z cukrem pudrem. Przełożyć do szprycy i udekorować ryż. Posypać cynamonem. Najlepiej spożyć do dwóch dni. 
Smacznego ;)


Walentynkowe menu


2 komentarze:

  1. Świetny deser, bardzo elegancko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, czasami i mnie się uda. Lubię Twoje cuda :)

      Usuń