U mnie dziś z kurczakiem, szpinakiem, sosem pomidorowo-porowym i mozzarello.
Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku, dzięki temu jest ono bardzo delikatne, miękkie i puszyste.
SKŁADNIKI:(4 calzone na 4-6 os. ; czas przygotowania ok.60 minut)
CIASTO:
- 25 g świeżych drożdży
- szklanka letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- ok. 400 g mąki
- 3 łyżki oliwy
FARSZ:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 średni por
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, curry, bazylia, oregano
- 3 łyżki oleju
- 100 g świeżego szpinaku
- 200 g sera mozzarella(starta)
- 1 roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE:
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, rozetrzeć łyżką, wlać letnie mleko i dodać 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do gotowego rozczynu wsypać resztę mąki, sól, wlać olej. Wyrobić na gładkie ciasto. Gdyby było zbyt tępe dodać kilka łyżek mleka, ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawić w ciepłym miejscu, żeby lekko wyrosło.
Przygotować farsz tj. Pora umyć i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i wsypać pora, chwilę podsmażyć. Następnie dodać posiekany czosnek i pierś kurczaka, pokrojoną w kostkę. Smażyć do miękkości. Pod koniec dodać szpinak, wlać przecier pomidorowy i doprawić przyprawami. Lekko przestudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować na średnicę ok. 22 cm. Na połowie ułożyć 1/4 część farszu i posypać mozzarellą. Przykryć pozostałym ciastem, zlepić boki jak pieroga. Posmarować jajkiem, zrobić wykałaczką na środku małą dziurkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Chwilę odczekać, żeby delikatnie podrosło. Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C przez ok. 15 minut na złoty kolor.
Najlepiej smakuje gorące.
Smacznego :)
Proszę wybaczyć, ale przegapiłam szpinak. 100 g szpinaku dodaje się do podsmażonego kurczaka na samym końcu . Wkrótce poprawię.
OdpowiedzUsuń