środa, 4 lutego 2015

Calzone drobiowe ze szpinakiem




Calzone czyli pizza w kształcie pieroga. Jest bardzo delikatne i sycące. Można je  robić z różnym farszem, na słono lub na słodko.
U mnie dziś z kurczakiem, szpinakiem, sosem pomidorowo-porowym i mozzarello. 
Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku, dzięki temu  jest ono bardzo delikatne, miękkie i puszyste. 

SKŁADNIKI:(4 calzone na 4-6 os. ; czas przygotowania ok.60 minut)
CIASTO:

  • 25 g świeżych drożdży
  • szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ok. 400 g mąki
  • 3 łyżki oliwy



FARSZ:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 średni por
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, curry, bazylia, oregano
  • 3 łyżki oleju 
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 200 g sera mozzarella(starta)
  • 1 roztrzepane jajko


PRZYGOTOWANIE:

Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, rozetrzeć łyżką, wlać letnie mleko i dodać 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. 
Do gotowego rozczynu wsypać resztę mąki, sól, wlać olej. Wyrobić na gładkie ciasto. Gdyby było zbyt tępe dodać kilka łyżek mleka, ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawić w ciepłym miejscu, żeby lekko wyrosło. 
Przygotować farsz tj. Pora umyć i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i wsypać pora, chwilę podsmażyć. Następnie dodać posiekany czosnek i pierś kurczaka, pokrojoną w kostkę. Smażyć do miękkości. Pod koniec dodać szpinak, wlać przecier pomidorowy  i doprawić przyprawami. Lekko przestudzić.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować na średnicę ok. 22 cm. Na połowie ułożyć 1/4 część farszu i posypać mozzarellą. Przykryć  pozostałym ciastem, zlepić boki jak pieroga. Posmarować jajkiem, zrobić wykałaczką na środku małą dziurkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Chwilę odczekać, żeby delikatnie podrosło. Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C przez ok. 15 minut na złoty kolor.
Najlepiej smakuje gorące.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Proszę wybaczyć, ale przegapiłam szpinak. 100 g szpinaku dodaje się do podsmażonego kurczaka na samym końcu . Wkrótce poprawię.

    OdpowiedzUsuń