Torcik z galaretek ,,czapla"
Pyszny ,kolorowy deser na letnie dni.
Bardzo łatwy w przygotowaniu.
Ja zrobiłam na biszkopcie ,ale możemy użyć również gotowych biszkopcików.
SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 25cm; czas przygotowania 40 minut + czas oczekiwania na stężenie galaretek oraz czas stężenia całości)
Uwaga! Dobrze jest mieć ok. 4 szklanek przegotowanej ,zimnej wody do galaretek. Skróci czas tężenia galaretek.
Biszkopt lub gotowe biszkopciki
+ 2 jajka
+ 2 łyżki cukru
+ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 1/2 łyżeczki octu
+ szczypta soli
+ 2 łyżki mąki(czubate)

Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Połączyć z pianą i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie połączyć.
Wlać do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C ok. 15-20 minut.
Upieczony zachować w formie i poczekać aż ostygnie.
Kolorowe galaretki:
+ 2 galaretki czerwone(smak do wyboru)
+ 1 galaretka cytrynowa
+ 1 galaretka agrestowa+ 1l gotowanej ,gorącej wody
+ 1l przegotowamej,zimnej wody
Każdą galatetkę rozpuścić pojedyńczo w jednej szklance wody(250ml). Gdy będzie dobrze rozpuszczona uzupełnić brakującą ,zimną wodą ( po 1 szklance wody (najlepiej 200ml ) do każdej galaretki)
Poczekać ,aż przestygnie i zimną wstawić do lodówki ,aby nam stężała.
Jedną czerwoną ,lekko stężałą galaretką zalewamy biszkopt.
Pozostałe zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gotowe kroimy w kostkę.
Mleczna galaretka
+3,5 szkl mleka(2 szkl zimnego i 1,5 gorącego)
+ 200g mleka skondensowanego
+ 20g żelatyny(2 łyżki)
+ kilka łyżek wody do namoczenia żelatyny
Żelatynę namoczyć przez 10 minut w zimnej wodzie. Następnie wlać 1,5 szkl. gorącego mleka i dokładnie rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny, wlać mleko skondensowane i pozostałe zimne mleko(2 szkl.)
Wymieszać. Poczekać ,aż dobrze ostygnie i lekko stężeje.
Wylać na przygotowany wcześniej biszkopt z czerwoną galaretką.
Dodać galaretkę w kostkach i wstawić do lodówki na ok.4-6 godzin (minimo)
Ps. Ja w pośpiechu przeoczyłam ten szczegół i poukładałam najpierw galaretkę w kostkach ,a potem zalałam mleczną galaretką . Myślę ,że ładniej się prezentuje zrobiona na odwrót.
Wtedy widać biszkopt,pasek czerwonej galaretki , następnie mleczna galaretka, a w niej kawałki kolorowej.
Smacznego!
Wtedy widać biszkopt,pasek czerwonej galaretki , następnie mleczna galaretka, a w niej kawałki kolorowej.
Smacznego!
Moim zdaniem wygląda ślicznie, taki smakowity witrażyk :)
OdpowiedzUsuń