środa, 4 lutego 2015

Torcik z galaretek "Czapla"








Torcik z galaretek ,,czapla"

Pyszny ,kolorowy deser na letnie dni. 

Bardzo łatwy w przygotowaniu. 
Ja zrobiłam na biszkopcie ,ale możemy użyć również gotowych biszkopcików.

SKŁADNIKI:(tortownica o średnicy 25cm; czas przygotowania 40 minut + czas oczekiwania na stężenie galaretek oraz czas stężenia całości)
Uwaga! Dobrze jest mieć ok. 4 szklanek przegotowanej ,zimnej wody do galaretek. Skróci czas tężenia galaretek.

Biszkopt lub gotowe biszkopciki

+ 2 jajka
+ 2 łyżki cukru
+ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 1/2 łyżeczki octu
+ szczypta soli
+ 2 łyżki mąki(czubate)


Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.
Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Połączyć z pianą i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie połączyć. 
Wlać do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C ok. 15-20 minut.
Upieczony zachować w formie i poczekać aż ostygnie. 

Kolorowe galaretki:

+ 2 galaretki czerwone(smak do wyboru)

+ 1 galaretka cytrynowa
+ 1 galaretka agrestowa
+ 1l gotowanej ,gorącej wody
+ 1l przegotowamej,zimnej wody





Każdą galatetkę rozpuścić pojedyńczo w jednej szklance wody(250ml). Gdy będzie dobrze rozpuszczona uzupełnić brakującą ,zimną wodą ( po 1 szklance wody (najlepiej 200ml ) do każdej galaretki)
Poczekać ,aż przestygnie i zimną wstawić do lodówki ,aby nam stężała. 

Jedną czerwoną ,lekko stężałą galaretką zalewamy biszkopt.
Pozostałe zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gotowe kroimy w kostkę.

Mleczna galaretka

+3,5 szkl mleka(2 szkl zimnego i 1,5 gorącego)
+ 200g mleka skondensowanego
+ 20g żelatyny(2 łyżki)
+ kilka łyżek wody do namoczenia żelatyny 

Żelatynę namoczyć przez 10 minut w zimnej wodzie. Następnie wlać 1,5 szkl. gorącego mleka i dokładnie rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny, wlać mleko skondensowane i pozostałe zimne mleko(2 szkl.)
Wymieszać. Poczekać ,aż dobrze ostygnie i lekko stężeje. 
Wylać na przygotowany wcześniej biszkopt z czerwoną galaretką. 
Dodać galaretkę w kostkach i wstawić do lodówki na ok.4-6 godzin (minimo)



Ps. Ja w pośpiechu przeoczyłam ten szczegół i poukładałam najpierw galaretkę w kostkach ,a potem zalałam mleczną galaretką . Myślę ,że ładniej się prezentuje zrobiona na odwrót. 
Wtedy widać biszkopt,pasek czerwonej galaretki , następnie mleczna galaretka, a w niej kawałki kolorowej. 
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Moim zdaniem wygląda ślicznie, taki smakowity witrażyk :)

    OdpowiedzUsuń