niedziela, 22 lutego 2015

Łosoś z ananasem w cieście francuskim










Łososia  lubię, ananasa również, a w cieście francuskim wprost uwielbiam.
Łosoś tak podany świetnie sprawdzi się na nieoficjalnym spotkaniu towarzyskim.
Przekąska ta oprócz tego, że smaczna jest również bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

SKŁADNIKI:(10 szt. ; czas przygotowania ok.40 minut)

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (prostokątne 2 x 275 g)
  • 3 filety z łososia ok.350 g
  • 5 plastrów ananasa z puszki lub świeżego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • oregano
  • kilka łyżek oleju do usmażenia cebuli
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na złoty kolor.
Plastry ananasa przekroić na pół i osuszyć w papierowym ręczniku.
Filety z łososia podzielić na ćwiartki. Posypać przyprawami.
Ciasto francuskie za pomocą radełka przekroić wzdłuż na pół, a każdą połówkę na pięć małych prostokątów. Na pierwszej części, ułożyć po kawałku łososia, na ten usmażoną cebulę i pół ananasa.
Każdego przykryć drugą częścią ciasta,( uprzednio ponacinanego przez środek w kilku miejscach radełkiem).
Dokładnie zlepić brzegi i posmarować roztrzepanym jajkiem. Przygotowane drożdżówki / paszteciki ułożyć na pergaminie.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C na złoty kolor przez ok. 20 minut.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz