środa, 4 marca 2015

Wołowina duszona z ciecierzycą








SKŁADNIKI: 6 os. ; czas przygotowania ok. 3 godziny + czas moczenia ciecierzycy(6-8 h)

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1-1,5 kg wołowiny gulaszowej  lub pręgi
  • 5 marchwi 
  • 1 cebula
  • 1 zielona łodyga selera 
  • 2 małe papryki czerwone
  • 2 małe papryki zielone
  • kilka łyżek oleju do smażenia wołowiny i warzyw
  • 1 szklanka czerwonego wina(wytrawne lub półsłodkie)
  • ok. 0,5 l wody
  • sól, pieprz, liść laurowy, curry, kilka goździków, gałka muszkatołowa, czosnek, papryka ostra i jedna sztuka cayenne




 PRZYGOTOWANIE:



 Ciecierzycę namoczyć kilka godzin wcześniej w gorącej wodzie.
Wołowinę oczyścić i pokroić w grubszą kostkę.
Warzywa umyć, obrać i rozdrobnić w blenderze.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kawałki wołowiny ze wszystkich stron.
To samo powtórzyć z warzywami.
Do dużego gara wlać wodę, włożyć mięso i podsmażone warzywa. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, przez ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszając.
Następnie do wołowiny wsypać namoczoną ciecierzycę, dodać wino, przyprawy. Dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 1,5 godziny). Jeśli gotujemy w szybkowarze, czas skróci się o połowę.
Podawać z ziemniakami ; ryżem ; kaszą lub chrupiącą bułką.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz