SKŁADNIKI: 6 os. ; czas przygotowania ok. 3 godziny + czas moczenia ciecierzycy(6-8 h)
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1-1,5 kg wołowiny gulaszowej lub pręgi
- 5 marchwi
- 1 cebula
- 1 zielona łodyga selera
- 2 małe papryki czerwone
- 2 małe papryki zielone
- kilka łyżek oleju do smażenia wołowiny i warzyw
- 1 szklanka czerwonego wina(wytrawne lub półsłodkie)
- ok. 0,5 l wody
- sól, pieprz, liść laurowy, curry, kilka goździków, gałka muszkatołowa, czosnek, papryka ostra i jedna sztuka cayenne


PRZYGOTOWANIE:

Ciecierzycę namoczyć kilka godzin wcześniej w gorącej wodzie.
Wołowinę oczyścić i pokroić w grubszą kostkę.
Warzywa umyć, obrać i rozdrobnić w blenderze.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kawałki wołowiny ze wszystkich stron.
To samo powtórzyć z warzywami.

Następnie do wołowiny wsypać namoczoną ciecierzycę, dodać wino, przyprawy. Dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 1,5 godziny). Jeśli gotujemy w szybkowarze, czas skróci się o połowę.

Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz