wtorek, 31 marca 2015

''Ferrero Rocher"-ciacho bez pieczenia





"Ferrero Rocher" ich smak zna chyba każdy. Pyszne czekoladowo-orzechowe pralinki z delikatnym kremem w środku. Zrobiłam już dwie wersje "Rafaello""Rafaello" bez pieczenia na herbatnikach oraz"Rafaello" z mlekiem kokosowym na krakersach, ale ani jedno "Ferrero Rocher".
Szukałam inspiracji w necie, lecz większość przepisów, to ciasta pieczone z dodatkiem czekoladek.
Postanowiłam więc, zmodyfikować  moje "rafaello". Pozostawiłam krakersy, wiórki kokosowe zamieniłam na orzechy oraz użyłam prawdziwej, ciemnej czekolady deserowej.
Smak mnie zadowala, nawet bez oryginalnych czekoladek. Ciasto  jest miękkie,  wilgotne i mocno czekoladowe, z wyczuwalnymi kawałkami orzechów.
Dodatkową zaletą jest to, że robi się je bez pieczenia oraz bez słynnych czekoladek,
dzięki temu  oszczędzamy i czas, i koszty.
Przepis mojego autorstwa.

SKŁADNIKI:(blaszka o wymiarach 20 x 20 cm ; czas przygotowania: 30 minut +
 czas oczekiwania: 3 godziny lub najlepiej całą noc)

  • 200 g słonych krakersów
  • 1 l mleka
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 g czekolady deserowej(50 % cacao)
  • 150 g siekanych orzechów 
  • 50 g masła
Dodatkowo:
  • 150 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 50 ml śmietanki
  • 3 łyżki siekanych orzechów lub migdałów
  • złoty barwnik spożywczy w proszku i pędzelek
  • Kilka kropli aromatu rumowego lub orzechowego
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną, dodać aromat i wymieszać. 


WYKONANIE:
Formę wyłożyć plastikową folią, ułatwi późniejsze wyjęcie ciasta z blaszki.
Dno blaszki  ściśle wyłożyć warstwą krakersów.
Przygotować budyń tj. W jednej szklance mleka dokładnie wymieszać budynie i mąkę.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem, czekoladą  i kawą.
Wlać budyń i energicznie mieszać rózgą lub łyżką, żeby nie powstały grudki. Pogotować kilka minut, aż budyń zgęstnieje. Do gotowego budyniu, dodać masło i 150 g siekanych orzechów. Wszystko dokładnie wymieszać. Masło musi się rozpuścić i wchłonąć.
Na wcześniej przygotowane krakersy wyłożyć 1/4 kremu, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę krakersów, na które wykładamy koleją część kremu. Tak ułożyć jeszcze kolejne dwie warstwy ciastek i kremu.
Ostatnią warstwę budyniu polać polewą i posypać siekanymi orzechami /migdałami.
Poczekać, aż ostygnie,chłodne wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Za pomocą pędzelka, nanieść i rozprowadzić niewielką ilość złotego barwnika spożywczego. 
Przechowywać w lodówce.
Smacznego:) 
Wielkanocne Smaki - edycja V




Wegetariańska Wielkanoc 2015




7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, ciacho z pewnością smakowało wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) żeby dodać przepis do akcji, należy wejść na stronę akcji na Durszlaku. Po prawej stronie na górze jest fioletowy przycisk "Dodaj wpis". Trzeba kliknąć i wybrać przepisy, które chcesz dodać do akcji. Następnie ja je akceptuję i wtedy są widoczne w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej użyć orzechy laskowe lub migdały, ale jeśli posiadamy tylko orzechy włoskie, też mogą być. Orzechy laskowe i migdały będą bardziej chrupiące niż włoskie.

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za odpowiedź, wypróbuję na Wielkanoc:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę o wyjaśnienie, czy masło i orzechy należy dodać do jeszcze ciepłego budyniu, czy do schłodzonego?

    OdpowiedzUsuń
  6. Masło i orzechy dodać do jeszcze ciepłego budyniu, mieszać, aż do wchłonięcia się masła. Jeszcze ciepłym przekładać ciastaka. ;)

    OdpowiedzUsuń