"Rafaello" jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do jego wykonania nie potrzebujemy nawet piekarnika.
Wystarczą słone krakersy oraz domowy budyń z mlekiem kokosowym. Deser można zrobić w ciągu 30 minut, a po trzech godzinach, już jest gotowy do spożycia. Ciasto jest bardzo delikatne, aromatyczne i średnio słodkie. Przepis mojego autorstwa.
SKŁADNIKI: ( blaszka 20x20 cm ok. 12-14 porcji ; czas przygotowania 30 minut + czas oczekiwania)
- 200 g słonych krakersów
- 50 g białej czekolady w płatkach
- 4 łyżki migdałów w płatkach
- 1 łyżka mlecznej czekolady w płatkach
- Ewentualnie, do dekoracji możemy użyć tylko wiórki kokosowe.
DOMOWY BUDYŃ:
- 3/4 l mleka
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 żółtka
- 400 g mleka skondensowanego (3/4 szklanki)
- 2 łyżki mąki pszennej (czubate)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej(czubate)
- 50 g masła
- kilka kropli esencji kokosowej lub śmietankowej
PRZYGOTOWANIE:
Do 3 litrowego rondelka wlać mleko i mleko kokosowe, zagotować.
Żółtka ukręcić z mlekiem skondensowanym na puch. Dodać mąkę i wszystko zmiksować. Całość sparzyć wrzącym mlekiem, przelać do rondelka.
Gotować przez ok. 5 minut energicznie mieszając rózgą, żeby nie było grudek.
Do ugotowanego budyniu dodać esencję oraz masło, wymieszać.
Blaszkę wyłożyć pergaminem. Ułożyć pierwszą warstwę krakersów i wylać 1/3 część gorącego budyniu. Równomiernie rozprowadzić. Następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów i 1/3 część budyniu. Rozsmarować i położyć ostatnią warstwę krakersów z budyniem.
Jeśli zostało nam kilka krakersów , pokruszyć i posypać wierzch.
Jeżeli zużyliśmy wszystkie krakersy, całość posypujemy czekoladą i migdałami w płatkach ewentualnie tylko wiórkami.
Pozostawić na ok. 3 godziny w chłodnym miejscu do zastygnięcia budyniu (może być i cała noc).
Dzięki temu krakersy zmiękną i ciasto będzie delikatne i puszyste.
Świetnie smakuje z truskawkami i bitą śmietaną.
Smacznego :)
Bardzo ładnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńWitam, dziękuję prezentacja mogłaby być lepsza, ale zdjęcie w terenie. Smak zaś jest naprawdę świetny. Polecam i Pozdrawiam
UsuńMmm, z pewnością smakowało wybornie :)
OdpowiedzUsuń