wtorek, 24 marca 2015

Zapiekany ryż z królikiem



Zapiekany ryż z królikiem jest daniem sycącym i prostym w przygotowaniu.
Musimy tylko przyrumienić królika, podsmażyć ryż, całość przyprawić i zalać wodą.
Wszystko wstawiamy do piekarnika na ok.40 minut i obiad gotowy.
Prawda, że mało skomplikowane. Jeśli nie lubicie królika , można zastąpić go drobiem.

SKŁADNIKI:(na 4 os. ; czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia: 40 minut)


  • jedna tuszka królika ok.1,2-1,5 kg
  • 4-5 łyżek oliwy do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g ryżu (bomba)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kostka rosołowa
  • bazylia
  • pieprz
  • kurkuma
  • 1,2 l gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:

 Królika umyć i poćwiartować. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kawałki królika ze wszystkich stron.
Zarumienionego ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym.
Na tym samym tłuszczu, lekko podsmażyć obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
Rumiany czosnek dodać do królika. 
Na gorącą patelnie po króliku i czosnku wsypać suchy ryż  i lekko uprażyć ciągle mieszając (3').
Uprażony ryż przełożyć do naczynia z królikiem. Posypać solą, pieprzem, bazylią, pokruszoną kostką rosołową i kurkumą. 
Całość zalać gorącą wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika 220'C, piec ok. 40 minut (naczynia nie przykrywamy).
Nadmiar wody odparuje, ryż będzie miękki, a królik soczysty.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz