niedziela, 22 marca 2015

Drożdżowa Baba Wielkanocna z rodzynkami






Za kilkanaście dni Wielkanoc, oto moja świąteczna propozycja na drożdżową babę.
Baba jest bardzo smaczna, pięknie wyrośnięta, puszysta i lekka, z dużą ilością rodzynek.
 Polana jest błyszczącym lukrem ze śmietany, cukru pudru oraz niewielkiej ilości soku z cytryny.
Lukier ten ładnie się rozprowadza, szybko zasycha i dobrze się trzyma każdego wypieku, nawet po pokrojeniu.

SKŁADNIKI: na dużą formę do babek ; czas przygotowania ok.3 godziny

ROZCZYN:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i mąkę. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut do wyrośnięcia.

CIASTO:(wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej)

  • ok. 1 kg mąki 
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 szklanka rodzynek
  • starta skórka z jednej umytej pomarańczy
  • wyrośnięty rozczyn (patrz wyżej)
  • dodatkowo łyżeczka masła do wysmarowania formy
LUKIER I DEKORACJA:
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 26%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej pomarańczy 
PRZYGOTOWANIE:

Dużą formę na babki, wysmarować dokładnie masłem.
Przygotować rozczyn. Patrz wyżej.
Do miski wsypać przesianą mąkę, ująć jedną szklankę mąki i zachować.
Dodać sól, cukier, jajka, żółtka, startą skórkę i wyrośnięty rozczyn. 
Wyrabiać ręcznie ciasto przez ok. 20 minut. Ciasto jest dość lepkie i ciężkie.
Pod koniec dolać rozpuszczone letnie masło, wyrabiać ciasto do momentu wchłonięcia się masła.
Ciasto po dodaniu masła robi się gładkie i elastyczne. Powinno również odchodzić od naszej dłoni, gdyby było zbyt rzadkie dosypać część zachowanej mąki.
Do wyrobionego ciasta wsypać rodzynki i jeszcze raz chwilę przemieszać.
Ciasto posypać lekko mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść, uformować kulę, w środku zrobić otwór. 
Ciasto ułożyć w dużej formie na babki. (nie powinno być wyższe, niż 2/3 wysokości naszej formy)
Pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Wierzchu niczym nie smarujemy.

Wyrośnięte w formie ciasto drożdżowe, wstawić do nagrzanego piekarnika 180'C i piec przez ok 55 minut. 

Upieczoną babę wyłożyć delikatnie na metalową kratkę. 

Przygotować lukier.
Do miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i śmietanę. Wszystko dokładnie utrzeć łyżką do białości, na gładki i błyszczący lukier. Lukier jest dość gesty.
Na jeszcze gorącą babkę wyłożyć gęsty lukier. Lukier pod wpływem ciepła, ładnie zacznie spływać na boki drożdżowej baby. Wierzch posypać rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego :)
Wielkanocne Smaki - edycja V



1 komentarz: