czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciasto ,,Pani Walewska"


Ciasto ,,Pani Walewska" chodziło  za mną już od dość dawna. Trudno się  temu jednak dziwić, nie jadłam go już od kilku lat.
Ciacho jest przepyszne!  Kruche ciasto z kwaśnym dżemem, słodką bezą, wybornym i delikatnym kremem budyniowym oraz uprażone migdały. Czyż nie brzmi zachęcająco?
Jest dość proste w przygotowaniu, dobrze się kroi, ładnie się prezentuje i najważniejsze, rewelacyjnie smakuje.
Polecam!

SKŁADNIKI: blaszka 25 x 30 cm ; czas przygotowania ok. 3 godziny + czas oczekiwania kolejne 3 godziny

 Masa budyniowa:
  •  2 szklanki mleka (500 ml)
  •  2 łyżki mąki pszennej
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
  •  3 żółtka
  •  3 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego 
  • łyżka masła
Dodatkowo:
  •  250 g miękkiego masła
  •  kilka kropel aromatu migdałowego

 Mleko zagotować z łyżką masła. Zmiksować żółtka z cukrem, cukrem waniliowym na kogel-mogel.Dodać mąkę i ewentualnie budyń, ostrożnie zmiksować.  Zalać gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać i zagotować.
Przykrywając folią spożywczą, tak żeby dotykała jego powierzchni. Ostudzić.

Kruche ciasto:
  •  500 g mąki pszennej 
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  pół szklanki drobnego cukru (125 g)
  • 250 g masła, zimnego
  •  6 żółtek
  •  2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Ze wszystkich składników, wyrobić w misce lub na stolnicy  kruche ciasto. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.

 Składniki na bezę:
  •  6 białek
  • szczypta soli
  •  300 g drobnego cukru lub cukru pudru (1,5 szklanki)
  •  1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić mikserem z solą na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo  i małymi partiami cukier. Miksować, aż do jego rozpuszczenia. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
UWAGA!!!
Jeśli nie możemy upiec dwóch blach w jednym piekarniku z termoobiegiem. Należy ubić tylko połowę białek z połową cukru i mąki. Drugą bezę, najlepiej przygotować na drugie ciasto bezpośrednio przed pieczeniem. Ubite białka, pozostawione bez obróbki cieplnej, lubią podchodzić wodą.

Dodatkowo:
  •  1 słoiczek dżemu z wiśni lub z czarnej porzeczki  (400 g)
  •  120 g płatków migdałowych


PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej.
Wyrównać brzegi,  nakłuć widelcem. Wyłożyć na spód blachy  i posmarować połową dżemu z wiśni. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej.Wyrównać. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175'C przez około 40 minut.
Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Placki ostudzić.
 Miękkie masło zmiksować na puch  mikserem, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

 Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą budyniową. Lekko docisnąć.
Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce (najlepiej pozostawić na całą noc).
Wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Kroić w kostkę.

 Smacznego :)






5 komentarzy:

  1. ale to musi być pyszne!!! zrobię kiedyś na pewno, oczywiście z Twojego przepisu :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogłaś bardziej zmienić tekst przepisując wszystko z innego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Anonimowy. Czy możesz się jaśniej wyjaśnić.? Będę Ci wdzięczna.

      Usuń
  3. Oświadczenie
    Ciasto ,,Pani Walewska" znam od ponad dwudziestu lat. Było bardzo popularne w owym czasie i nadal jest. Pierwszy raz jadłam je na przyjęciu u mojej cioci Jasi. W naszej rodzinie, to ona je rozpowszechniła po znajomych. Nie wiem skąd ciocia miała ten przepis. Zapewniam jednak ,że nie z Moje Wypieki, które jeszcze dwudziestu lat nie mają.
    Innych blogów nie przeglądałam. Jeśli jest jakieś podobieństwo z innym blogiem, to jest to czysty przypadek. Trudno jeden przepis napisać w stu różnych formach. Jeśli moja inspiracja oparta jest na konkretnym przepisie , z danego bloga, zawsze wspominam o ty we wstępie. Co można sprawdzić. Proszę nie oczerniać mojego blogu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho wygląda wspaniale :) Też muszę je w końcu przygotować :)

    OdpowiedzUsuń