środa, 29 kwietnia 2015

Szarlotka z podwójnych jabłek





Szarlotka jest z dużą ilością jabłek, na delikatnym kruchym cieście siekanym. Udekorowana  cienkimi plasterkami z jabłek oraz powidłami z brzoskwiń.

SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25 cm ;czas przygotowania ok. 2 godziny

Kruche ciasto:

  • 3 żółtka
  • 150 g zimnego masła
  • 300 g  mąki pszennej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:

  • 1,5-2 kg jabłek (szara reneta)
  • ok. 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody

Dekoracja:

  • 3 duże jabłka (golden, fuji)
  • 2 łyżki powideł brzoskwiniowych
  • 3 łyżki wody
  • łyżka masła 
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
Przygotować kruche ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobić kopczyk, a w nim dołek.  
W dołek wsypać cukier,cukier waniliowy, sól, żółtka i zimne masło w kilku mniejszych kostkach. 
Wszystkie składniki dokładnie usiekać nożem i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyłożyć dno i bok tortownicy, nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Jabłka:

Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię, zalać sokiem z połowy cytryny, wsypać cukier, cynamon, goździki, masło. Uprażyć i ewentualnie dosłodzić. Na sam koniec wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą. Wymieszać.

Schłodzone , kruche ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w 180'C przez 15 minut.

Przygotować dekorację:
Do salaterki wlać 2 szklanki wody i wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Jabłka umyć, obrać jeśli nie lubimy skórki. Przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić bardzo cienko w plastry, na mandolinie!!!
Wrzucić do salaterki z cytrynową wodą. Wstawić na 4 minuty do kuchenki mikrofalowej.
Odlać wodę.

Na podpieczony spód, wyłożyć uprażone jabłka (usuwając goździki), wyrównać powierzchnię. 
Ułożyć dookoła wachlarz z plasterków  jabłka. W środek włożyć zwinięte plasterki jabłka (różę). posypać cukrem i cynamonem.
Masło rozpuścić, dodać powidła oraz wodę, Wymieszać i posmarować jabłka, żeby nie wyschły.  

Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok 50 minut.
Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do ostudzenia. 
Można podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. Nie ma chyba nic lepszego niż domowa szarlotka:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Wszystkim smakowała, nie zdążyłam ze zdjęciem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna dekoracja :)
    Uwielbiam szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto, dopracowane w każdym calu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń