Doskonałe na drożdżówki, rogaliki, sakiewki, paszteciki i wiele innych specjałów.
U mnie dziś przełożone budyniem i bakaliami, polane śmietanowym lukrem.
Drożdżówka ma chrupiącą skórkę, w środku dobrze wyczuwalne bakalie oraz budyń.
Jeśli zależy nam , żeby ciasto było bardziej widoczne niż u mnie, musi być grubiej rozwałkowane,
(w przeciwnym wypadku ciasto w środku złączy się z budyniem, co nie ujmuje smaku).
SKŁADNIKI: duża blacha ; całkowity czas przygotowania ok. 5 godzin
Ciasto duńskie (duża porcja) ; czas przygotowania 20 minut + czas chłodzenia minimum 3 godziny
- 300 ml letniego mleka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki
- 1 jajko
- masło o temperaturze pokojowej
- mąka do podsypywania ciasta
- roztrzepane jajko do posmarowania

Nadzienie budyniowe:
- 0,5 l mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki czubate maki ziemniaczanej
- 200 g bakalii (rodzynki,żurawina, orzechy, skórka kandyzowanej pomarańczy)

Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 1-2 łyżki śmietany (22%)
WYKONANIE:
Ciasto duńskie:
Masło o temperaturze pokojowej, ułożyć między dwoma kawałkami foli spożywczej i lekko rozwałkować. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę mleka i 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać , żeby nie było grudek. Odstawić na 10 minut, żeby urosły.
Do niecki lub miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, rozczyn i pozostałe mleko. Wyrobić drożdżowe ciasto przez 10 minut.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne podobne do ciasta pierogowego.
.jpg)
podsypują blat mąką. Prostokąt złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie ponownie rozwałkować, złożyć trzy razy i schować na godzinę do lodówki. Po kolejnej godzinie powtórzyć czynność. Po trzech etapach, ciasto można wykorzystać do przygotowania drożdżówek, ciastek, wiatraczków itp.
Budyń domowy:
Mleko zagotować z masłem. Żółtka zmiksować na kogel-mogel z cukrem i wymieszać z mąka ziemniaczaną. Zalać gorącym mlekiem i zagotować,
żeby zgęstniał, ciągle mieszając rózgą aby nie było grudek. Gorący przykryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać jego powierzchni, dzięki temu nie powstanie wierzchni kożuch. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
.jpg)
Przygotowane ciasto duńskie (po procesie trzech etapów) wyjąć z lodówki, rozwałkować ciasto na grubość ok,1,5 cm. Posmarować zimnym budyniem i posypać bakaliami. Złożyć w trzy (szerszym bokiem). Przeciąć na trzy paski i spleść luźny warkocz. Ułożyć na pergaminie, posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na 30 minut, żeby lekko urosło.
Piec w nagrzanym piekarniku w 190'C na złoty kolor ok. 50 minut.
Upieczony wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepły polukrować. Można posypać lukier migdałami lub rodzynkami. Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego :)
Przepadam za ciastem duńskim :) Smakowicie wygląda ta drożdżówka :)
OdpowiedzUsuń