sobota, 25 kwietnia 2015

Drożdżówka z ciasta duńskiego z budyniem i bakaliami




Z ciasta duńskiego (przepis tutaj), tak jak i z ciasta francuskiego, można wykonać dużą ilość smakołyków nie tylko słodkich, ale również wytrawnych. Myślę, że ciasto duńskie jest dużo smaczniejsze niż francuskie. Mnie urzekła jego delikatna struktura, maślany smak i chrupiąca skórka.
Doskonałe na drożdżówki, rogaliki, sakiewki, paszteciki i wiele innych specjałów.
U mnie dziś przełożone budyniem i bakaliami, polane śmietanowym lukrem.
Drożdżówka ma chrupiącą skórkę, w środku dobrze wyczuwalne bakalie oraz budyń.
Jeśli zależy nam , żeby ciasto było bardziej widoczne niż u mnie, musi być grubiej rozwałkowane,
(w przeciwnym wypadku ciasto w środku złączy się z budyniem, co nie ujmuje smaku).

SKŁADNIKI: duża blacha ; całkowity czas przygotowania ok. 5 godzin

Ciasto duńskie (duża porcja) ; czas przygotowania 20 minut + czas chłodzenia minimum 3 godziny
  • 300 ml letniego mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • masło o temperaturze pokojowej
  • mąka do podsypywania ciasta
  • roztrzepane jajko do posmarowania


  Nadzienie budyniowe:

  • 0,5 l mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki czubate maki ziemniaczanej
  • 200 g bakalii (rodzynki,żurawina, orzechy, skórka kandyzowanej pomarańczy)


Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki śmietany (22%)
Cukier ukręcić do białości ze śmietaną



WYKONANIE:
   
      Ciasto duńskie:
Masło o temperaturze pokojowej, ułożyć między dwoma kawałkami foli spożywczej i lekko rozwałkować. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę mleka i 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać , żeby nie było grudek. Odstawić na 10 minut, żeby urosły.
Do niecki lub miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, rozczyn i pozostałe mleko. Wyrobić drożdżowe ciasto przez 10 minut. 
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne podobne do ciasta pierogowego.


Gotowe ciasto lekko rozwałkować,na środku ułożyć schłodzone masło, złożyć jak koperta i przykryć całe masło. Rozwałkować na duży prostokąt,
podsypują blat mąką. Prostokąt złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą  i włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie ponownie rozwałkować, złożyć trzy razy i schować na godzinę do lodówki. Po kolejnej godzinie powtórzyć czynność. Po trzech etapach,  ciasto można  wykorzystać do przygotowania drożdżówek, ciastek, wiatraczków itp.

     Budyń domowy:
Mleko zagotować z masłem. Żółtka zmiksować na kogel-mogel z cukrem i wymieszać z mąka ziemniaczaną. Zalać gorącym mlekiem i zagotować,
żeby zgęstniał, ciągle mieszając rózgą aby nie było grudek. Gorący przykryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać jego powierzchni, dzięki temu nie powstanie wierzchni kożuch. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWKI:

Przygotowane  ciasto duńskie (po procesie trzech etapów) wyjąć z lodówki, rozwałkować ciasto na grubość ok,1,5 cm. Posmarować zimnym budyniem i posypać bakaliami. Złożyć w trzy (szerszym bokiem). Przeciąć na trzy paski i spleść luźny warkocz. Ułożyć na pergaminie, posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na 30 minut, żeby lekko urosło.
Piec w nagrzanym piekarniku w 190'C na złoty kolor ok. 50 minut.
Upieczony wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepły polukrować. Można posypać lukier migdałami lub rodzynkami. Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego :)










1 komentarz:

  1. Przepadam za ciastem duńskim :) Smakowicie wygląda ta drożdżówka :)

    OdpowiedzUsuń