niedziela, 12 kwietnia 2015

Mus czekoladowo-truskawkowy



Wkrótce rozpocznie się sezon na truskawki.
Moja propozycja na delikatny i bardzo smaczny deser czekoladowo-truskawkowy.

 SKŁADNIKI:(na 6 porcji ; czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania: 120 minut)

MUS CZEKOLADOWY:

  • 125 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%  (dobrze schłodzonej)
  • 1/2 łyżki żelatyny (3 listki)
  • kilka łyżek zimnej wody do namoczenia żelatyny


MUS TRUSKAWKOWY:

  • 250 g truskawek
  • 200 ml śmietanki 30%  (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny(6 listków)
  • kilka łyżek zimnej wody do namoczenia żelatyny


DODATKOWO:

  • foremka prostokątna na keks (10/25 cm)
  • kilka podłużnych biszkoptów
  • kilka łyżek mleka do namoczenia biszkoptów

  • 150 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru

  • 50 g czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

  • 2 truskawki  
PRZYGOTOWANIE:
Foremkę wyłożyć folią.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Biszkopty lekko namoczyć w mleku i wyłożyć wzdłuż dno keksówki.
Mus czekoladowy:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kuchence mikrofalowej (ustawiając program rozmrażania), na gładką polewę. Żelatynę lekko podgrzać i rozpuścić.
Śmietanę ubić na sztywno mikserem, uważając, żeby nie przebić. Do ubitej śmietany dodać letnią czekoladę i żelatynę. Dokładnie wymieszać i szybko wyłożyć na biszkopty. Wyrównać jej powierzchnię. Przygotować mus truskawkowy.
Mus truskawkowy:
Truskawki umyć pozbawić szypułek i rozdrobnić blenderem z cukrem i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną.
Śmietanę ubić  i delikatnie wymieszać z musem truskawkowym. Mus wyłożyć na jeszcze niezastygnięty  mus czekoladowy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok.100 minut, żeby mus dobrze stężał. Dobrze zastygnięty mus ostrożnie wyjąć z foremki i polać letnią polewą czekoladową (czekolada rozpuszczona ze śmietaną). Wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubitą przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować mus rozetkami. 
Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć na śmietanie.
Do momentu spożycia, przechowywać w lodówce.
Smacznego:)










1 komentarz: