czwartek, 16 kwietnia 2015

Placki ziemniaczane z sosem chrzanowym








Placki ziemniaczane, chyba wszystkim są znane? Niby prosty ziemniak, ale jak smaczny. Można podać je na obiad lub podwieczorek, na słodko lub wytrawnie. Przyznam się, że na słodko jeszcze nie jadłam przepis u Tysi.
 Zdecydowanie wolę wersję na ostro i słono. Placki są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Podałam je z sosem jogurtowo-chrzanowym z żurawiną, który świetnie do nich pasuje. Danie jest smakowite, ale o tym najlepiej przekonać się osobiście. Polecam.

SKŁADNIKI:(na ok 16 placków ; czas przygotowania: ok. 40 minut)

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej/ziemniaczanej (z czubkiem) 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 1/4 łyżeczki od kawy sody
  • olej do smażenia placków
SOS CHRZANOWY:
  • 125 g greckiego jogurtu
  • 1 łyżeczka chrzanu z żurawiną
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • sól, pieprz do smaku


WYKONANIE:


Ziemniaki obrać i umyć w misce z wodą. Cebulę drobno posiekać w kostkę.
5 ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jeden na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Przełożyć na sitko i odcisnąć lekko nadmiar soku, ale nie do końca.
Ziemniaki przełożyć do miski, dodać cebulę, jajko, mąkę, sodę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Tłuszcz dobrze rozgrzać, łyżką kłaść ziemniaczane ciasto, lekko spłaszczyć i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Przygotować sos tj. jogurt wymieszać z chrzanem, solą, pieprzem i drobno posiekaną żurawiną.

Gorące placki podawać z sosem chrzanowym. 



1 komentarz: