środa, 27 maja 2015

Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe






Proces przygotowania jest bardzo prosty, a ciasteczka niesamowicie smaczne,
 z dobrze wyczuwalną czekoladą i orzechami.


SKŁADNIKI: na ok 24 sztuk ; czas przygotowania: 60 minut

  • 125 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru lub mniej
  • 125 g gorzkiej, rozpuszczonej i chłodnej  czekolady
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki otrąb 
  • 100 g posiekanych pistacji / odłożyć 2 łyżki do dekoracji
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 Do dekoracji: 

  • ok. 2-3 łyżki startej czekolady mlecznej i białej
  • 2 łyżki  posiekanych pistacji

WYKONANIE:
Do miski zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach. Dodać szczyptę soli, cukier i rozpuszczoną, chłodną czekoladę. Mikserem  z końcówkami do wyrabiania ciasta, zmiksować do połączenia się składników. Do czekoladowej masy,  wsypać przesianą make z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem lub łyżką. Dodać  otręby i posiekane pistacje. Szybko zagnieść ciasto.
  Uformować wałek i pokroić na 24 plastry. Każdy uformować ręcznie, na kształt ciasteczka. 
Ułożyć  w dużych odstępach.na blaszce, wyłożonej pergaminem.
 Posypać pistacjami i lekko wgnieść orzechy. Wstawić na 20 minut do lodówki, żeby ciasteczka stwardniały.
 Piec w nagrzanym piekarniku w 170'C przez ok 15 minut.
 Upieczone i jeszcze gorące posypać startą czekoladą. Poczekać, aż wystygną.
 Przechowywać w hermetycznym pojemniku.
Smacznego :)













1 komentarz: