środa, 27 maja 2015

Krówki ciągutki






Krówki, iryski i wszelkie inne mordoklejki, to moje ulubione cukierki od lat.
Raz nawet  z ich winy znalazłam się w gabinecie stomatologicznym.
Domowe krówki ciągutki są bardzo proste w przygotowaniu. Teraz z mleka skondensowanego i masła, możemy je zrobić niezwykle szybko.(Ja uporałam się z nimi w ciągu godziny).
 Najważniejszy jest ostatni etap. Należy wyczuć właściwy moment, w którym musimy zakończyć gotowanie oraz mieszanie masy krówkowej. Im dłużej będziemy gotować i mieszać, tym bardziej będą kruche.
 Jeśli zrobimy to zbyt krótko, mogą być po wystudzeniu zbyt rzadkie, żeby móc je pokroić w kostkę. Jednak  bez względu jakie nam wyjdą, i tak  będą smaczne.
Przepis mojego autorstwa.



SKŁADNIKI: na ok 500 g cukierków ( 36 sztuk) ; czas przygotowania 95 minut  + czas chłodzenia

  • 1000 ml mleka skondensowanego-słodzone
  • 2/3 masła + 1 łyżeczka
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
WYKONANIE:

Do rondelka, najlepiej o podwójnym dnie, wlać mleko skondensowane i gotować na małym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając. Dodać połowę masła i  gotować na średnim ogniu przez kolejne 15/20 minut, energicznie mieszając, uważając, żeby nie przypalić masła.

Gdy masa będzie już dość gęsta i lekko zmieni kolor, dodać pozostałe masło i sól. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 35/40 minut. Ciągle powoli mieszamy,  masa zacznie powoli ciemnieć i gęstnieć. Następnie wlać śmietankę, dodać aromat i łyżeczkę masła. Zagotować. Masa powinna być dość gęsta i jasnobrązowa, ale nie beżowa, o elastycznej konsystencji. Gdy jej spróbujemy, wyraźnie czuć jak przylepia nam się do podniebienia i zębów..Jeśli mamy wątpliwość, najlepiej nałożyć niewielką ilość masy na zimny, szklany spodeczek i sprawdzić, czy krówka szybko zastyga i jest elastyczna.
Wyłożyć do prostokątnego pojemnika, wyłożonego folią spożywczą o średnicy 18/25 cm.
Wyrównać, lekko przestudzić i wstawić na ok. 3-4 godziny do lodówki. Zimne pokroić w prostokątne cukierki, przypominające  krówki. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           










6 komentarzy:

  1. Wyszły Ci Dorotko "jak spod igły". Równiutkie - cudne. Następnym razem muszę zrobić zapas mleka, moje łasuchy uwielbiają ciągutki. :) Super przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj kochana :) Takie wypieki nie-wypieki lubię, a jeszcze jak się udadzą, to prawie skaczę z radości jak małe dziecko. Pozdrawiam <3

      Usuń
  2. Bomba kaloryczna, ale przeciez to smak dzieciństwa :) wspaniale wyglądają! :) uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, uwielbiam, szczególnie właśnie te cudownie ciągnące... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, zbieram za nie same pochwały. Nieliczni, co mieli szczęście wziąć udział w ich degustacji, byli zachwyceni smakiem i teksturą. Jednym słowem to był strzał w dziesiątkę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, zrobiłam i jeszcze coś wymyśliłam. ;) Twoje krówki Dorotko były dla mnie inspiracją dla... krówek lodowych. :) Dziękuję Dorotko i zapraszam. :)
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/09/krowki-lodowe/#more-7745

    OdpowiedzUsuń