niedziela, 10 maja 2015

Lemon curd z mrożonej cytryny





Lemon curd z mrożonych cytryn jest niesamowicie aromatyczny, aksamitny i bardzo orzeźwiający. Do tradycyjnego kremu używa się świeżych cytryn, jajek, cukru i masła.
Moja wersja zrobiona jest z mrożonych cytryn, które w całości są starte na tarce, nawet  biała skórka. Doskonały do przełożenia ciastek, makaroników, tortów itp. 

SKŁADNIKI: na ok. 400 ml kremu ; czas przygotowania: 30 minut

  • 3 dobrze umyte i zamrożone cytryny
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła 

 PRZYGOTOWANIE:
Cytryny należy sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować, włożyć na kilka godzin do zamrażalnika.
Mrożone cytryny zetrzeć na tarce.
Do rondelka o podwójnym dnie wbić jajka, dodać żółtka, cukier oraz szczyptę soli Zmiksować.
 Do zmiksowanych jaj dodać startą cytrynę i masło.
Rondelek ustawić na średnim ogniu i za pomocą kuchennej rózgi energicznie mieszamy do momentu jego zagotowania. U mnie potrwało to 20 minut. Po tym czasie krem wyraźnie zacznie gęstnieć.  Pogotować 5 minut, ciągle mieszając, żeby nam się nie przypalił. 
Gotowy krem należy przetrzeć przez sitko, dzięki temu krem będzie gładki i aksamitny.
Przełożyć do hermetycznego pojemnika lub słoiczka. 
Chłodny przechowywać w lodówce.
 Najlepiej zużyć w ciągu tygodnia. 
Smacznego :)




 






1 komentarz: