czwartek, 7 maja 2015

Mizeria z rzodkiewką i sałatą




Mizerię znają wszyscy, trzy składniki i gotowa. Można ją jednak wzbogacić o rzodkiewkę i sałatę, a śmietanę zamienić na lżejszy dip z jogurtu i chrzanu. Surówka świetnie smakuje jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko.

SKŁADNIKI: na 4 os. ; czas przygotowania 15 minut

  • 2 duże ogórki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 10 rzodkiewek
  • 1/2 główki sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
  • 1/4 startej mrożonej cytryny (ja ostatnio cytryny dokładnie szoruję i całe zamrażam. Mrożoną ze skórką, ścieram tarką i dodaję prawie do wszystkich potraw,sałatek, surówek itp.)
  • 125 ml greckiego jogurtu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
 Warzywa umyć, ogórki i cebulę obrać i skroić na mandolinie. Posolić, żeby zmiękły. 
Rzodkiewki i sałatę  również zszatkować na mandolinie. Jogurt wymieszać z pieprzem i chrzanem, polać surówkę i posypać tartą cytryną. Cytryna jest bardzo aromatyczna, poprawia smak potrawy, a jej skórka  zawiera dużo więcej witaminy C niż sam sok.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz