wtorek, 5 maja 2015

Tort mocno czekoladowy






Tort jest mocno czekoladowy, wykonany z czekoladowych biszkoptów, przełożony polewą czekoladową i nasączony brzoskwiniowym ponczem.


SKŁADNIKI: na biszkopt czekoladowy o średnicy 22-25 cm ; czas przygotowania ok.5 godzin

Z podanych składników należy upiec dwa biszkopty:


  • 2 x 100 g czekolady 74%
  • 2 x 6 jaj (osobno białka i osobno żółtka)
  • 2 x 6 łyżek cukru
  • 2 x 5 łyżek mąki tortowej (150 g)
  • 2 x 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli


Polewa do przełożenia:


  • 600 g czekolady
  • 400 ml śmietanki 35%
  • 4 krople olejku rumowego
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
Poncz:

  • 3 łyżki powideł brzoskwiniowych
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Polewa na tort:
  • 150 g czekolady
  • 80 ml śmietanki 35%
PRZYGOTOWANIE:

Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, boku nie smarujemy , ani nie posypujemy.

     Pierwszy biszkopt z sześciu jaj.

Obydwa rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej na średniej mocy.
Białka ubić ze szczyptą soli, gdy będą lekko ubite dodać 3 łyżki cukru i ubić na sztywną pianę.
Żółtka zmiksować na kogel-mogel z pozostałymi 3 łyżkami cukru. Do puszystych żółtek, wlać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Następnie dodać po kilka łyżek piany i delikatnie połączyć.
Wsypać mąkę i ostrożnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy , wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C przez ok. 30 minut. Sprawdzić środek patyczkiem, czy jest upieczony.
 Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić jeszcze
 przez 30 minut w formie. 
W podobny sposób przygotować drugi biszkopt.
Upieczone biszkopty pozostawić do ostygnięcia.  Zimne wstawić na godzinę do lodówki , co ułatwi ich krojenie.

       Przygotować poncz:
Wszystkie składniki oprócz rumu i zapachu, zagotować, lekko przestudzić i dodać rum i olejek. Odstawić do ostygnięcia.



       Polewa do przełożenia:
 Czekoladę rozpuścić ze śmietanką na małym ogniu , ciągle mieszając. Dodać pieprz i aromat, wymieszać.

       Zimny biszkopty przekroić nożem żyłkowym na 3 cienkie blaty lub dwa grubsze. Każdy nasączyć dobrze ponczem.
 Odczekać 30 minut, żeby poncz dobrze się wchłonął.
Ułożyć pierwszy blat na paterze i posmarować polewą. Przykryć kolejnym krążkiem i posmarować. To samą czynność, powtórzyć z następnym biszkoptami. (Pamiętajmy, że  jeżeli chcemy mieć  równy tort, na wierzch, należy ułożyć odwrócony, spodni blat biszkoptu).
Posmarować bok i wierzch tortu pozostałą polewą , żeby wyrównać niedoskonałości.
Całość wstawić na 30 minut do lodówki, aby polewa stężała. 
Rozpuścić 150 g czekolady ze śmietanką i jeszcze  lekko ciepłą, polać schłodzoną całość .
 Wyrównać wierzch i  bok. Można udekorować całość białą czekoladą, tworząc esy-floresy lub np. truskawkami w czekoladzie czy czekoladowymi wiórkami.
Smacznego :) 


   






3 komentarze:

  1. Wspaniały torcik!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wow!!! takie to ja lubię, mocno czekoladowe!!! mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie czekoladowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń