poniedziałek, 15 czerwca 2015

Kokosowe ,,Rafello" - bez pieczenia



Kolejna wersja ,,Rafaello" bez pieczenia.Ta jest chyba najlepsza. Ciasto jest bardzo puszyste i lekkie. Z  kremem budyniowo-czekoladowo-maślanym i świeżym kokosem..
Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Kokos jest dobrze wyczuwalny, a krem jest bardzo aromatyczny. Ja starłam orzech na tarce o grubych oczkach, bo lubię duże wiórki. Jeśli pragniecie, żeby krem był bardziej delikatne, kokos należy zetrzeć na tarce o małych oczkach lub rozdrobnić go za pomocą blendera.


SKŁADNIKI: duża blaszka  30 x 30 cm; czas przygotowania ok. 70 minut + czas stygnięcia budyniu + czas oczekiwania 3 godziny

KREM:



  • 1 kokos {  więcej o kokosie }
  • 400 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 l mleka
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej(czubate)
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g białej czekolady
  • kieliszek wódki
  • szczypta soli
  • olejek śmietankowy
DODATKOWO:

- ok. 450 g krakersów
- 4 łyżki wiórków kokosowych 
- oraz do dekoracji 25 listków miętowych i 25 owoców czereśni lub innych 


PRZYGOTOWANIE:

 Z kokosa wylać kokosową wodę i dodać do mleka. Orzech   rozłupać, wyjąć miąższ. Można obrać z ciemnej skórki, Zetrzeć na tarce. Zachować.
Mleko z mlekiem kokosowym oraz startym kokosem gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut, pilnując, aby nam nie wykipiało. 
Żółtka i jajka zmiksować ze szczyptą soli na kogel-mogel, dodać mąkę i dokładnie wymieszać , żeby nie było grudek. Zalać wrzącym mlekiem kokosowym i gotować przez 5 minut, aż masa zgęstnieje.
Do gorącego i gęstego budyniu dodać białą czekoladę połamana w kostkę,
 mieszać, aż się rozpuści. Przykryć spożywczą folią, tak, aby dotykała jego powierzchni, zapobiegnie to powstania kożucha.
Pozostawić do całkowitego schłodzenia.
Masło zmiksować na puch do białości. Następnie dodawać po łyżce budyniu, aż do jego wyczerpania. Za każdym razem dokładnie miksować.
Na sam koniec wlać wódkę i kilka kropli olejku.



Blaszkę wyłożyć pergaminem. Ułożyć pierwszą warstwę krakersów, posmarować 1/4 częścią kremu. Równomiernie rozprowadzić. Następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów i 1/3 część kremu. Rozsmarować i ułożyć jeszcze  dwie warstwy krakersów i kremu, ostatnią warstwę kremu posypać wiórkami. Ułożyć listki mięty i czereśnie.
Pozostawić na ok. 3 godziny w chłodnym miejscu do zastygnięcia budyniu (może być i cała noc).
Dzięki temu krakersy zmiękną i ciasto będzie delikatne i puszyste.

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Ze świeżym kokosem musiało smakować fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaje do listy przepisów, które muszę wypróbować. Zapowiada się rewelacyjnie
    😊

    OdpowiedzUsuń