wtorek, 2 czerwca 2015

Pierogi z truskawkami






 



Pierogi z truskawkami są lekkie i smaczne. Doskonałe na deser, podwieczorek,a nawet  kolację. Świetnie smakują polane śmietaną lub jogurtem. Jeśli truskawki są bardzo kwaśne można posypać cukrem, najlepiej trzcinowym. Zimne można odgrzać we wrzątku lub podsmażyć na oleju, te ostatnie, będą bardzo chrupiące. Pierogi z tego ciasta nie rozklejają się podczas gotowania, ciasto jest bardzo delikatne i miękkie. 
Przepis z zaprzyjaźnionego blogu Danusi

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 l gorącej wody


Dodatkowo:

  • ok.2 kg truskawek
  • listki mięty do przybrania
  • cukier trzcinowy
  • jogurt grecki lub śmietana


WYKONANIE:

Mąkę przesiać, dodać sól i masło. Posiekać nożem. Dodać żółtka i jajko. Wymieszać łyżką dolewając  stopniowo gorącą wodę. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką lub folią, żeby nie wysychało. Odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
Truskawki opłukać, osuszyć i pozbawić szypułki.
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli.
Gotowe ciasto podzielić na 4 części.  Rozwałkować cienko pierwszą porcję, za pomocą foremki lub szklanki powycinać kółka. Każdy placek lekko rozciągnąć, ułożyć truskawkę i zlepić. Ułożyć na deseczce posypanej mąką. Przykryć ściereczką. 
Gdy ulepimy ok. 20 pierogów, wrzucić na wrzątek i gotować ok.3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Najlepiej jeszcze gorące polać jogurtem i posypać cukrem. Zimne można podsmażyć na oleju lub odgrzać na wrzątku. 
Im większe truskawki, tym delikatniejsze i cieńsze ciasto po ugotowaniu.
Pierożki Danusi były tak przezroczyste, że widoczna była przez ciasto cała truskawka. U mnie nie ma aż tak wizualnego efektu, ale myślę, że na smaku pierogi z tego powodu nie ucierpiały.
Smacznego :)











3 komentarze: