niedziela, 25 października 2015

Pierś z indyka nadziewana parówką i śliwkami


  



Pierś z indyka faszerowana parówkami, śliwkami i mozzarellą.
 Doskonała na ciepło jak i na zimno.

SKŁADNIKI: 4-6 os. czas przygotowania ok. 90 minut

  • 1 pierś z indyka ok. 1 kg
  • 2 parówki drobiowe lub cielęce
  • 100 g mozzarelli 
  • 3-4 śliwki
  • garść suszonych pomidorków
  • kilka liści świeżej bazylii 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • jajko
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • sznurek do związania i kilka wykałaczek do spięcia 
WYKONANIE:

Pierś z indyka umyć i naciąć kieszeń.
 Posolić z zewnątrz  i wewnątrz. Środek poprószyć mąką.
Mozzarellę rozdrobnić widelcem lub pokroić. Śliwki umyć i pokroić w ósemki. 
W miseczce wymieszać ser ze śliwkami, suszonymi pomidorami, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem, pokrojoną bazylią i pieprzem. Farsz włożyć do kieszeni. W środek farszu włożyć dwie parówki. Spiąć wykałaczkami.
Wierzch natrzeć słodką papryką i oliwą. Faszerowaną pierś można obwiązać sznurkiem.
Wstawić do naczynia żaroodpornego lub przykryć folią aluminiową. 
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok 60-70 minut.
Upieczoną wyjąć na kratkę, żeby lekko przestygła. Kroić w grube plastry (1,5 cm)
Podawać z puree, ryżem lub warzywami.
Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz