Pierś z indyka faszerowana parówkami, śliwkami i mozzarellą.
Doskonała na ciepło jak i na zimno.
SKŁADNIKI: 4-6 os. czas przygotowania ok. 90 minut
- 1 pierś z indyka ok. 1 kg
- 2 parówki drobiowe lub cielęce
- 100 g mozzarelli
- 3-4 śliwki
- garść suszonych pomidorków
- kilka liści świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1-2 ząbki czosnku
- jajko
- łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy
- sznurek do związania i kilka wykałaczek do spięcia
WYKONANIE:
Pierś z indyka umyć i naciąć kieszeń.
Posolić z zewnątrz i wewnątrz. Środek poprószyć mąką.
Mozzarellę rozdrobnić widelcem lub pokroić. Śliwki umyć i pokroić w ósemki.
W miseczce wymieszać ser ze śliwkami, suszonymi pomidorami, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem, pokrojoną bazylią i pieprzem. Farsz włożyć do kieszeni. W środek farszu włożyć dwie parówki. Spiąć wykałaczkami.
Wstawić do naczynia żaroodpornego lub przykryć folią aluminiową.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok 60-70 minut.
Upieczoną wyjąć na kratkę, żeby lekko przestygła. Kroić w grube plastry (1,5 cm)
Podawać z puree, ryżem lub warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz