Ciasto drożdżowe jest moim ulubionym ciastem na każdą porę roku.
Tym razem ze śliwkami i kokosową kruszonką. Jest wilgotne w środku i kruche na zewnątrz.
SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25 cm; czas przygotowania ok. 90 minut
- 250 letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 150 g cukru
- ok. 650 g mąki
- 50 g roztopionego masła(tylko)
- szczypta soli
- 2 opakowania cukru waniliowego
dodatkowo:
- ok.750 g śliwek
- jedno roztrzepane jajko.
Kruszonka:
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
- 50 g mąki
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych
Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, aż powstaną jednolite, sypkie kawałki kruszonki. Ewentualnie dodać troszkę masła lub wiórek kokosowych.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać kilka łyżek mleka i łyżkę maki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 10 minut). Następnie wsypać prawie całą pozostałą mąkę, dodać jajka, sól i wyrabiać ciasto (będzie nam się lepić do dłoni).Po dziesięciu minutach, wlać letnie, rozpuszczone masło i dalej wyrabiać, aż masło wchłonie się w ciasto. Ciasto powinno być dość wolne, podobne do ciasta na pierogi. Posypać z wierzchu mąką i pozostawić do podwojenia swojej objętości, na ok. 30 minut.
Śliwki umyć i pokroić w ćwiartki.
Tortownice poprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i porozciągać na wielkość blaszki.
Wylać roztrzepane jajko. Ułożyć pokrojone śliwki,dobrze wcisnąć w ciasto. Całość posypać grubo kokosową kruszonką.
Pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut.
Wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170'C przez ok. 45-50 minut.
Upieczone na złoty kolor wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce, aż ostygnie.
Najlepiej smakuje ciepłe, ale i zimne jest puszyste,delikatne i lekko wilgotne.
Smacznego ;)
Ta kruszonka musi być pyszna :) Super ciasto.
OdpowiedzUsuńWitaj. Zgadza się jest bardzo smaczna i chrupiąca. Jak kokosowe ciasteczka. Pozdrawiam i dziękuję
UsuńAleż cudownie puchate! Ze śliwkami i kokosową nutą musiało smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń