sobota, 24 października 2015

Drożdżowy ze śliwką i kokosową kruszonką







Ciasto drożdżowe jest moim ulubionym ciastem na każdą porę roku.
 Tym razem ze śliwkami i kokosową kruszonką. Jest wilgotne w środku i kruche na zewnątrz.

SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25 cm; czas przygotowania  ok. 90 minut

  • 250 letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • ok. 650 g mąki
  • 50 g roztopionego masła(tylko)
  • szczypta soli
  • 2 opakowania cukru waniliowego

dodatkowo:
  • ok.750 g śliwek
  •  jedno roztrzepane jajko.


Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g mąki
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych


Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, aż powstaną jednolite, sypkie kawałki kruszonki. Ewentualnie dodać troszkę masła lub wiórek kokosowych.


WYKONANIE:

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać  kilka łyżek mleka i łyżkę maki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 10 minut). Następnie wsypać prawie całą pozostałą mąkę, dodać jajka, sól i wyrabiać ciasto  (będzie nam się lepić do dłoni).Po dziesięciu minutach, wlać letnie, rozpuszczone masło i dalej wyrabiać, aż masło wchłonie się w ciasto. Ciasto powinno być dość wolne, podobne do ciasta na pierogi. Posypać z wierzchu mąką i pozostawić do podwojenia swojej  objętości, na ok. 30 minut.
Śliwki umyć i pokroić w ćwiartki.
Tortownice poprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i porozciągać na wielkość blaszki. 
Wylać roztrzepane jajko. Ułożyć pokrojone śliwki,dobrze wcisnąć w ciasto. Całość posypać grubo kokosową kruszonką.
 Pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut.
Wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170'C przez ok. 45-50 minut.
Upieczone na złoty kolor wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce, aż ostygnie.
Najlepiej smakuje ciepłe, ale i zimne jest puszyste,delikatne i lekko wilgotne.

Smacznego ;)



3 komentarze:

  1. Ta kruszonka musi być pyszna :) Super ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Zgadza się jest bardzo smaczna i chrupiąca. Jak kokosowe ciasteczka. Pozdrawiam i dziękuję

      Usuń
  2. Ależ cudownie puchate! Ze śliwkami i kokosową nutą musiało smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń