wtorek, 20 października 2015

Marmolada z pigwy i jabłek






Pigwa jest ostatnio coraz bardziej popularna. Na surowo praktycznie niemożliwa do zjedzenia, ale smażona to prawdziwa aromatyczna delicja. W Hiszpanii tzw. membrillo czyli jest to dość twarda marmolada z pigwy w batonach, którą można pokroić nożem w cienkie plasterki. Ostry ser z plasterkiem marmolady, jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Ja dodałam trochę jabłek, żeby była delikatniejsza.

SKŁADNIKI: czas przygotowania: kilka godzin smażenia

  • 2 kg owoców pigwowca
  • 1 kg jabłek
  • 1-1,5 kg cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków 
  • 1/2 szklanki wody
WYKONANIE:
Pigwę i jabłka dobrze umyć. Jeśli chcemy, żeby marmolada była aksamitna, owoce należy obrać. Pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazdo nasienne. Do dużego gara wrzucić pokrojone owoce, dolać sok z cytryny, wodę, cukier i przyprawy.  Całość gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 60 minut.
Następnie wszystko zmiksować i smażyć bez przykrycia na bardzo małym ogniu. 
Marmoladę należy od czasu do czasu zamieszać. 
Jeśli posiadamy pokrywkę z dziurkami, to można taką pokrywką zabezpieczyć garnek, żeby marmolada nie pryskała nam na całą kuchnię. Smażyć ok. 5-6 godzin. Gorącą przelać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i schować pod koc do pasteryzacji.
Zimne przechowywać w spiżarni lub w piwnicy.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz