Pigwa jest ostatnio coraz bardziej popularna. Na surowo praktycznie niemożliwa do zjedzenia, ale smażona to prawdziwa aromatyczna delicja. W Hiszpanii tzw. membrillo czyli jest to dość twarda marmolada z pigwy w batonach, którą można pokroić nożem w cienkie plasterki. Ostry ser z plasterkiem marmolady, jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Ja dodałam trochę jabłek, żeby była delikatniejsza.
SKŁADNIKI: czas przygotowania: kilka godzin smażenia
- 2 kg owoców pigwowca
- 1 kg jabłek
- 1-1,5 kg cukru
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka goździków
- 1/2 szklanki wody

WYKONANIE:

Marmoladę należy od czasu do czasu zamieszać.
Jeśli posiadamy pokrywkę z dziurkami, to można taką pokrywką zabezpieczyć garnek, żeby marmolada nie pryskała nam na całą kuchnię. Smażyć ok. 5-6 godzin. Gorącą przelać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i schować pod koc do pasteryzacji.
Zimne przechowywać w spiżarni lub w piwnicy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz