Pigwa w syropie jest doskonałym i aromatycznym dodatkiem do herbaty.
Można ją również wykorzystać do przygotowania kompotu, deseru czy ciast.
Ja owoce pigwowca umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę, obgotowałam w syropie.
Czas przygotowania takiej pigwy, to tylko trzydzieści minut.
Jeśli użyjemy owoców ze skórką, należy je dokładnie wyszorować, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w paski lub kostkę. Owoce ze skórką musimy obgotować przez 10 minut w wodzie, odcedzić, zalać gorącym syropem i odstawić na dobę. Następnego dnia zlewa się syrop, gotuje i ponownie zalewa owoce. Drugiego dnia powtarzamy czynność i gorące zalane owoce zamykamy szczelnie w słoiku.
Jak możecie zauważyć na przygotowanie drugiej wersji pigwy w syropie potrzebujemy 48 godzin. Nie musimy się jednak męczyć z obieraniem tych twardych owoców.Wybór należy do Was.
SKŁADNIKI: czas przygotowania ok.30 minut
- 1 kg owoców pigwowca
- 0,5 l wody
- 0,5 kg cukru
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka goździków
- kilka plasterków świeżego imbiru (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
Owoce umyć, obrać, pokroić w grubsze plasterki usuwając ze środka gniazdo nasienne. Plasterki kroimy w słupki, a te w kostkę. Pokrojone owoce wsypać do syropu. Dodać cynamon, goździki i imbir. Gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż pigwa zmięknie.
Gorące rozlać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, ustawić odwrócone(na wieczkach) w skrzyneczce, przykryć kocem i pozostawić aż ostygną.
Przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
Smacznego :)
A ja ścieram pigwę umytą na tarce bez pestek oczywiście ,ukladam w słoiczku warstwa pigwy i warstwa cukru i tak na przemian ,na wierzchu musi być cukier. Ubijam ,zakręcam i do lodówki ,w tym roku staly do kwietnia i były pyszne.
OdpowiedzUsuńI na pewno bardziej wartościowe. Spróbuję następnym razem. Dziękuję. Pozdrawiam
UsuńI na pewno bardziej wartościowe. Spróbuję następnym razem. Dziękuję. Pozdrawiam
Usuń