Zrobiona jest na cieście półkruchym z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Dzięki temu szarlotka jest niesamowicie delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Dodane do jabłek powidła z brzoskwiń, wzbogaciły jej smak i aromat. Świetnie smakuje sama, zaś podana z lodami sprawdzi się jako wykwintny deser.
SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25 cm; czas przygotowania 80 minut
Ciasto półkruche:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 100 g cukru
Tortownicę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180'C.
Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć dno tortownicy i niski bok.
Nakłuć widelce i lekko podpiec na złoty kolor (ok. 15 minut).
1/3 ciasta schować do lodówki.
Jabłka:
Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć dno tortownicy i niski bok.
Nakłuć widelce i lekko podpiec na złoty kolor (ok. 15 minut).
1/3 ciasta schować do lodówki.
Jabłka:
- 1,5-2 kg jabłek
- 200 g powideł brzoskwiniowych
- 150 g cukru
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka cynamonu
- kilka goździków
- 1/2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym
Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki.
Do rondelka wlać 3 łyżki wody, wsypać jabłka, cukier, cynamon i goździki. Prażyć przez 10 minut.
Do uprażonych jabłek dodać kaszę mannę, galaretkę i powidła.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Gorące jabłka wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię i zetrzeć na tartce schłodzone ciasto.
Piec w gorącym piekarniku przez ok. 60 minut.
Szarlotka smakuje wybornie na ciepło jak i na zimno.
Można podać z lodami i brzoskwiniami w syropie.
Smacznego :)
Musiała pachnieć obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPachniała i smakowała wyśmienicie. Pozdrawiam <3
Usuń