niedziela, 18 października 2015

Pigwa w syropie



Pigwa w syropie jest doskonałym i aromatycznym  dodatkiem  do herbaty.
 Można ją również wykorzystać do przygotowania kompotu, deseru czy ciast.
Ja owoce pigwowca umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę, obgotowałam w syropie.
Czas przygotowania takiej pigwy, to tylko trzydzieści  minut.
 Jeśli użyjemy owoców ze skórką, należy je dokładnie wyszorować, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić  w paski lub kostkę. Owoce ze skórką musimy obgotować przez 10 minut w wodzie, odcedzić, zalać gorącym syropem i odstawić na dobę. Następnego dnia zlewa się syrop, gotuje i ponownie zalewa owoce. Drugiego dnia powtarzamy czynność i  gorące zalane owoce zamykamy szczelnie w słoiku.
 Jak możecie zauważyć na przygotowanie drugiej wersji pigwy w syropie potrzebujemy 48 godzin. Nie musimy się jednak męczyć z obieraniem tych twardych owoców.Wybór należy do Was.

 SKŁADNIKI: czas przygotowania ok.30 minut

  • 1 kg owoców pigwowca
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • kilka plasterków świeżego imbiru (opcjonalnie)
WYKONANIE:

Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
Owoce umyć, obrać, pokroić w grubsze plasterki usuwając ze środka gniazdo nasienne. Plasterki kroimy w słupki, a te w kostkę. Pokrojone owoce wsypać do syropu. Dodać cynamon, goździki i imbir. Gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż pigwa zmięknie.
Gorące rozlać do wyparzonych słoiczków,  szczelnie zamknąć,  ustawić odwrócone(na wieczkach) w skrzyneczce, przykryć kocem i pozostawić aż ostygną. 
Przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
Smacznego :)



3 komentarze:

  1. A ja ścieram pigwę umytą na tarce bez pestek oczywiście ,ukladam w słoiczku warstwa pigwy i warstwa cukru i tak na przemian ,na wierzchu musi być cukier. Ubijam ,zakręcam i do lodówki ,w tym roku staly do kwietnia i były pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na pewno bardziej wartościowe. Spróbuję następnym razem. Dziękuję. Pozdrawiam

      Usuń
    2. I na pewno bardziej wartościowe. Spróbuję następnym razem. Dziękuję. Pozdrawiam

      Usuń